Ψήφος αποδήμων: Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, τα εμπόδια που καταργεί - Ποια κόμματα φαίνεται να συμφωνούν
Τους περιορισμούς που εμπόδισαν χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή.
Η πλήρης διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων να ασκούν εξ αποστάσεως το εκλογικό τους δικαίωμα αποτελεί πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας που επιχείρησε δύο φορές να κάνει πράξη κατά την προηγούμενη περίοδο 2019 – 2023 χωρίς ωστόσο το εγχείρημα να καρποφορήσει.
Οι περιορισμοί που επιδιώκεται να αρθούν
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους φτάνει τις 800.000, ωστόσο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους κατάφερε να ψηφίσει στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Για να ψηφίσει σήμερα ένας Έλληνας του εξωτερικού θα πρέπει:
- Να έχει ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον για δύο χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια
- Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.
Λόγω αυτών των περιορισμών, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είχαν 22.800 Έλληνες του εξωτερικού και η συμμετοχή έφτασε στο 80%.
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δικαίωμα συμμετοχής είχαν 25.600 Έλληνες του εξωτερικού και η συμμετοχή έφτασε στο 70%.
Το χρονοδιάγραμμα για τη ψήφιση
Σήμερα Δευτέρα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ αμέσως θα ξεκινήσει και η συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα.
Έως τις 17 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και εφόσον λάβει την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία θα καταργηθούν οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού που ορίζουν ότι οι εκλογείς πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Διάθεση ευρύτατης συναίνεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα είναι αντιγραφή της πρότασης που είχε ξαναφέρει η Νέα Δημοκρατία το 2021 στη Βουλή και είχε συγκεντρώσει 190 θετικές ψήφους από τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης και απορρίφθηκε καθώς η έγκρισή του απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Ωστόσο τώρα, οι νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ευνοούν την ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφο των αποδήμων, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση αθροίζουν 202 ψήφους.
Διάθεση υπερψήφισης έδειξε και η Πλεύση Ελευθερίας δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διαθέτει 8 βουλευτές.
Υπέρ της ψήφου των απόδημων τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν εάν βάζουν όρους και προϋποθέσεις.
Από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν εκφράσει ήδη από την προηγούμενη Βουλή την αντίθεσή τους με την απρόσκοπτη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία.