Ψήφος αποδήμων: Κεραμέως και Λιβάνιος ξεκίνησαν τη διαβούλευση με τα κόμματα - Συνάντηση με Φάμελλο, το μεσημέρι με Μάντζο και Δουδώνη
Συνάντηση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο είχαν στις 9 το πρωί η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο γραφείο του κ. Φάμελλου στη Βουλή. Τη συνάντηση ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και έγινε άμεσα αποδεκτή από την Κουμουνδούρου.
Αντικείμενο το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, για το οποίο έχει εκκινήσει η σχετική διαβούλευση για το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση.
Σε ανάρτησή της στο twitter η υπουργός έγραψε:
Ξεκινήσαμε τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα για το σχέδιο νόμου που προβλέπει άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό σήμα στον απανταχού Ελληνισμό και να τους δώσουμε φωνή χωρίς αστερίσκους.
Ξεκινήσαμε τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα για το σχέδιο νόμου που προβλέπει άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό σήμα στον απανταχού Ελληνισμό και να τους δώσουμε φωνή χωρίς αστερίσκους. @th_livanios pic.twitter.com/m9GppfYxGI
— Niki Kerameus (@nkerameus) July 11, 2023
Φάμελλος: «Το θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου»
Όπως σχολίασαν σχετικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση είναι «ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί». Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό» και επιβεβαίωσαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν», καθώς «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
«Αντίθετα, η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσαμε στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούμε πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα».
«Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία », κατέληξαν οι εν λόγω πηγές.
Ακολουθεί η συνάντηση με Μάντζο και Δουδώνη του ΠΑΣΟΚ
Η υπουργός Εσωτερικών , στο πλαίσιο των επαφών για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων θα έχει συνάντηση στις 15:00 της Τρίτης 11 Ιουλίου και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο και Παναγιώτη Δουδώνη.
Σε σχετική ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:
Στη διαβούλευση επανακατατέθηκε η ρύθμιση που είχε φέρει πριν ενάμιση χρόνο ο κ. Βορίδης και δεν περιλαμβάνεται η επιστολική ψήφος, που αποτελεί μια στοιχειώδη μέθοδο.
Το ΠΑΣΟΚ είναι παγίως υπέρ της άποψης να διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Το απέδειξε από την πρώτη στιγμή εξάλλου.
Η Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στη νομοθετική της παρέμβαση και όλες τις δυσλειτουργίες, που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του προηγούμενου αποτυχημένου νόμου της. Δηλαδή να επικαιροποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, να διευκολύνεται η εγγραφή των πολιτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να εγγυηθούμε την εύκολη πρόσβαση τους στις κάλπες.
Για παράδειγμα, οι εκλογείς της Λατινικής Αμερικής υποχρεώνονταν να ταξιδέψουν στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών για να ψηφίσουν. Ανάλογα προβλήματα διαπιστώθηκαν στην Ασία και στην Αυστραλία, ενώ όσοι Έλληνες ζουν στα Βαλκάνια έπρεπε να μεταβούν στη Σόφια αν ήθελαν να ψηφίσουν.
Η Κυβέρνηση οφείλει να φέρει έναν νόμο, που θα θεραπεύει όλες τις παθογένειες και όχι προς χάριν πολιτικών εντυπώσεων, να μένουν ξανά ανοιχτά ζητήματα. Προς τι τόση βιασύνη; Απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν πρέπει να καταλήξουμε με νόμους-μπαλώματα. Αλλά να επιδείξουμε τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
«Το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συζήτηση με εποικοδομητικές προτάσεις ώστε να μην καταλήξουμε σε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τους απόδημους Έλληνες», καταλήγει η ανακοίνωση.