Ψηφιακό ευρώ: Στην παγωμένη Λαπωνία οι μυστικές συζητήσεις
Kάτω από ένα μανδύα μυστικότητας στην παγωμένη ενδοχώρα της Λαπωνίας, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα αναζητώντας τρόπους να «πουλήσουν» σε ένα επιφυλακτικό κοινό την ψηφιακή αναβάθμιση του ευρώ.
Κι όπως επισημαίνει το Politico, θα πρόκειται για τη πιο ριζική αναδιάρθρωση του ευρώ από τότε που ο Γάλλος Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν διατύπωσε για πρώτη φορά την ιδέα για ένα ενιαίο νόμισμα το 1978.
Ένα ψηφιακό ευρώ, εάν εφαρμοστεί, θα επαναπροσδιορίσει θεμελιωδώς τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας με στόχο να γίνουν οι πληρωμές πιο περιεκτικές και αποτελεσματικές.
Συζητήσεις σε κλειστούς κύκλους
Η συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υιοθέτησης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε τεχνοκρατικούς ή ακαδημαϊκούς κύκλους.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, τους τελευταίους μήνες αρκετοί είναι εκείνοι που επισημαίνει αυτή την αδιαφάνεια και την έλλειψη δημόσιας συμμετοχής σε ό,τι αφορά την πορεία προς το ψηφιακό ευρώ.
Διασημότητες όπως ο Ράσελ Μπραντ, κωμικός που έγινε κοινωνικοπολιτικός σχολιαστής με εκατομμύρια οπαδούς στο YouTube , καθιστούν ολοένα και περισσότερο τα CBDC κεντρικό σημείο της κάλυψής τους. Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο Μπραντ υποστήριξε ότι ανοίγουν το δρόμο για «παγκόσμια διατάγματα που κατεβαίνουν από ψηλά, αποφεύγοντας τη δημοκρατία».
Αυτού του είδους η συζήτηση έχει πείσει τους κεντρικούς τραπεζίτες για την πρόκληση των δημοσίων σχέσεων που έχουν μπροστά τους εάν θέλουν να επιτύχουν ευρεία δημόσια αποδοχή της ιδέας.
«Ποιος στο είπε αυτό;»
Ενώ το γεγονός της συνάντησης της Τετάρτης στη φινλανδική περιοχή Inari είναι γνωστό και μάλιστα αναγράφεται στις προσεχείς συνεδριάσεις μη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η ατζέντα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Τα ψηφιακά νομίσματα
Ένα ψηφιακό νόμισμα, όπως και τα μετρητά, επιτρέπει στους ανθρώπους να πληρώνουν για πράγματα άμεσα μέσω ενός εικονικού πορτοφολιού σε ένα smartphone χωρίς την ανάγκη τραπεζικού λογαριασμού. Υποστηρίζεται από μια κεντρική τράπεζα, επομένως δεν έχει τους ίδιους κινδύνους με αυτούς που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα.
Το έργο «πώλησης της ιδέας» έχει ήδη ξεκινήσει.
Σε μια κίνηση που στοχεύει να αμβλύνει τις ανησυχίες, το στέλεχος της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο του ψηφιακού ευρώ, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους πολιτικούς τον περασμένο μήνα ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα μιμηθεί ποτέ το σύστημα της Κίνας που έχει πολλούς περιορισμούς.
«Η ΕΚΤ δεν θα θέσει κανέναν περιορισμό για το πού, πότε ή σε ποιον οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν με ένα ψηφιακό ευρώ», είχε πει χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ έχει επίσης δηλώσει, πολλές φορές, ότι δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθεί τις αγοραστικές συνήθειες των ανθρώπων και ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συμπληρώσει τα μετρητά και όχι να τα αντικαταστήσει.