Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ισχύ από σήμερα σε λιανεμπόριο και βιομηχανία
Με το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η έναρξη της εργασίας προωθείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II, όπως επίσης και η λήξη.
Μετά τους κλάδους των τραπεζών, των μεγάλων σούπερ μάρκετ, των ασφαλιστικών εταιρειών, των εταιρειών security και των ΔΕΚΟ, από τη Δευτέρα (01/07) η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τίθεται σε ισχύ και στους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας.
Από την 1η Ιουλίου λοιπόν ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους δύο συγκεκριμένους κλάδους. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους έχουν πλέον την υποχρέωση να ενεργοποιήσουν το σύστημα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο. Έτσι, διασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας, με σκοπό να καταπολεμηθούν οι αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και οι παράνομες μεταβολές και υπερβάσεις του χρόνου εργασίας.
Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «χτυπήσει» την κάρτα του σημαίνοντας τη λήξη της εργασίας του, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.
«Καμπάνες» 10.500 ευρώ στους επιρρεπείς σε παραβάσεις εργοδότες
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η έναρξη της εργασίας προωθείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II, όπως επίσης και η λήξη. Επίσης, ο ελεγκτής γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί. Με το σύστημα αυτό οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο χώρο εργασίας, ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους, εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους επιθεωρητές. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο ένας εργαζόμενος να έχει δηλωθεί για τετράωρο ενώ δουλεύει οκτάωρο.
Οι «ράμπο» του σώματος επιθεώρησης εργασίας δεν έχουν σταματήσει να πραγματοποιούν «μπαράζ» ελέγχων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα συμβεί όταν λήξει ο χρόνος προσαρμογής και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που από 1η Ιουλίου σε αυτούς τους δύο κλάδους εντοπιστεί από την επιθεώρηση αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας τότε θα επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.