Ψηφιακή έκθεση για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας [vids & pics]
Πρόκειται για μία αρθρωτή έκθεση, αφιερωμένη στη μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, με αφορμή την συμπλήρωση 2.500 χρόνων, εμπνευσμένη από πηγές και ιστορικούς συγγραφείς που έζησαν τα γεγονότα ή έζησαν στον απόχηχό τους. Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, η έκθεση σχεδιάστηκε στη λογική των συνεργειών και της διασύνδεσης των Μουσείων, προκειμένου να δημιουργηθεί η έκθεση αναφοράς για τα ιστορικά γεγονότα στο φυσικό χώρο εννέα συνεργαζόμενων Μουσείων που διαθέτουν στις συλλογές τους έργα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα γεγονότα αυτά.
Κάτω: 580-560 π.Χ. / Τμήμα πήλινης ανάγλυφης μετόπης με απεικόνιση οπλιτών σε παράταξη, από μνημειώδες αρχαϊκό κτήριο, πιθανότατα ηρώο, πλησίον της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης
Αφορμή στάθηκε η περίοδος της πανδημίας και ο περιορισμός της πρόσβασης στα μουσεία. Για την έκθεση συνεργάστηκαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικοί φορείς, που παρείχαν σπουδαίο συμπληρωματικό υλικό, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Π&Α Κανελλοπούλου, Ιδρύματα και Μουσεία του εξωτερικού, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ostiense, το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κοτσανά, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Αρχείο πολεμικού ναυτικού κ.α.
Κάτω: Αρχές 4ου αι. π.Χ. / Επιτύμβια στήλη με παράσταση νεαρού οπλίτη. Έχει αφήσει πλάι του το κράνος και την ασπίδα του. Η θάλασσα θα δηλωνόταν με ταινία γαλάζιου χρώματος στην λειασμένη επιφάνεια του κάτω τμήματος της στήλης. Η ταυτότητα του νεαρού άνδρα, που θα έχασε την ζωή του σε κάποια ναυμαχία, μας γίνεται γνωστή από την επιγραφή, που είναι χαραγμένη στο επιστύλιο: Δημοκλείδης Δημητρίο. Ο Δημοκλείδης θα ήταν μέλος του πληρώματος κάποιου πολεμικού πλοίου.
Συνολικά συγκεντρώθηκε ένα ψηφιακό αποθετήριο που ξεπερνά τις εκατό αναφορές στα συγκεκριμένα γεγονότα με πρόσβαση σ' ένα ευρύτερο εκθεσιακό υλικό (κεραμεική, νομίσματα, εργαλεία, οπλισμός, γλυπτά, μνημεία, χάρτες και πολλά άλλα). Η έκθεση διαρθώνεται σε δώδεκα θεματικές ενότητες που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και διαχρονικό πλαίσιο παρουσίασης των ελληνοπερσικών πολέμων, προσφέροντας γνώση για τα γεγονότα του 480π.Χ. με τρόπο ελκυστικό και καινοτόμο.
Επισκεφθείτε την έκθεση
Η παρουσίαση της έκθεσης από το ΥΠΠΟ
https://youtu.be/krHaN8zFbMU