Μετά το Facebook τώρα και το Instagram θα εντοπίζει τις ψεύτικες εικόνες
Μία επαναστατική τεχνολογία ετοιμάζεται να εισάγει στις πλατφόρμες της η Meta, η οποία θα μπορεί να εντοπίζει και να βάζει τις σχετικές ετικέτες στις εικόνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί με τη βοήθεια εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης από άλλες εταιρείες. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας, το Facebook, το Instagram, αλλά και το Threads.
Η meta ήδη βάζει ετικέτες στις εικόνες που έχουν γίνει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης από το δικό της σύστημα. Ωστόσο, ο τεχνολογικός κολοσσός ελπίζει ότι η νέα τεχνολογία, που βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία της υλοποίησης, να δημιουργήσει μία νέα τάση για τη βιομηχανία ώστε να αντιμετωπιστούν τα ψέματα που κυκλοφορούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, ειδικός στο θέμα μίλησε στο BBC και τόνισε ότι αυτού του είδους τα εργαλεία είναι «εύκολο να παρακαμφθούν».
Και παρά το γεγονός ότι η Meta διαβεβαιώνει ότι τους επόμενους μήνες, θα καταφέρει να βελτιώσει τη δυνατότητα εντοπισμού των εικόνων που έχουν φτιαχτεί με τεχνητή νοημοσύνη, ειδικοί προειδοποιούν ότι θα είναι αρκετά εύκολο για κάποιους να παρακάμπτουν τα συστήματα εντοπισμού.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ είπε στο BBC ότι «οι ανιχνευτές μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν με κάποια ελαφριά επεξεργασία πάνω από τις εικόνες και μπορούν επίσης να έχουν υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων», προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι (το πρόγραμμα εντοπισμού) να είναι αποτελεσματικό για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών».
Από την πλευρά της, η Meta παραδέχτηκε ότι τα εργαλεία που αναπτύσσει δεν θα είναι αποτελεσματικά για ηχητικά αρχεία και για βίντεο – παρά το γεγονός ότι αυτά είναι τα αρχεία που ανησυχούν τους περισσότερους για τη μεταφορά ψευδών ειδήσεων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.
Αντιθέτως, η εταιρεία λέει ότι ζητά από τους χρήστες να βάζουν οι ίδιοι ετικέτες στα ηχητικά αρχεία και τα βίντεο, απειλώντας με κυρώσεις αν δεν το κάνουν.
Έντονη κριτική ασκείται στην εταιρεία και για ένα πρόσφατο βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου.
Πρόκειται για ένα βίντεο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στο εν λόγω βίντεο υπήρξε επεξεργασία σε υπάρχοντα πλάνα του προέδρου με την εγγονή του για να φαίνεται σαν να την άγγιζε με ανάρμοστο τρόπο.
Ωστόσο, επειδή η επεξεργασία δεν έγινε τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και επειδή ο Μπάιντεν δεν έλεγε κάτι ανάρμοστο, αλλά φαινόταν σα να κάνει κάτι ανάρμοστο, δεν υπέπεσε στους κανονισμούς της εταιρείας για χειραγώγηση των media.
Η εταιρεία, πάντως, υπερασπίστηκε την απόφαση της, αλλά παραδέχτηκε ότι οι κανονισμοί της πρέπει να αλλάξουν…