«Ψάχνομαι να εμβολιαστώ στο εξωτερικό»
Σήμερα το πρωί ένας καλός φίλος επιχειρηματίας που μου τηλεφώνησε από τη Θεσσαλονίκη ήταν λιγότερο σαφής αλλά πολύ πιο απαισιόδοξος.
Με βαριά φωνή μου είπε: "Μετά τον κοινό μας φίλο (πρόκειται για πρόσωπο του οποίου η απώλεια συζητήθηκε και δημόσια λόγω της ιδιότητάς του) χάσαμε και τον πεθερό μου προχθες ενώ ο τάδε, 48 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα είναι εδω και 45 μέρες στην εντατική. Φίλε έχει χαθεί ο έλεγχος. Ψάχνω να εμβολιαστώ στο εξωτερικό και δεν είμαι ο μόνος."
Γνωρίζοντας τις επαγγελματικές δραστηριότητες του σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ τον ρώτησα με μία λέξη.
"Sputnik;"
"Πιθανότατα, αλλά ψάχνομαι όπως μπορώ γιατί εδώ δεν θα εμβολιαστούμε ποτέ όπως πάμε", απάντησε με τη σιγουριά του ανθρώπου της αγοράς που ξέρει τι μπορεί να αναζητήσει και που, και μου ανέλυσε με αριθμούς την απαισιοδοξία και την απόφασή του.
"Είμαι 60. Φάση δεύτερη αλλά από τους τελευταίους.
Για 7 εκατομμύρια Έλληνες που λέει η κυβέρνηση χρειαζόμαστε 14 εκατομμύρια εμβόλια αν μιλάμε για αυτα των δύο δόσεων.
Με το ρυθμό που έχουμε 7 με 8 χιλιάδες την ημέρα θα χρειαστούν 6,5 χρόνια.
Και με 24.000 εμβολιασμούς να ξεκινούσαμε από αύριο θα θέλαμε 2,2 χρόνια.
Η σειρά μου θα ρθει σε κανα χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση."
Τα μαθηματικά του φίλου Π.Σ δεν τα έθεσα υπό κρίση καθώς και φορτισμένος ήταν και αποφασισμένος να "ψαχτεί αλά βαλκανικά" και ευρύτερα για να εμβολιαστεί. Και μην εκπλήσσεστε. Ξεχάσατε τις ψεύτικες βεβαιώσεις αρνητικών τεστ με τις οποίες έμπαινε από τα βόρεια σύνορά μας το καλοκαίρι κόσμος και ντουνιάς; Όλα γίνονται.
Έτσι αποφάσισα να αχοληθώ λίγο με τα μαθηματικά της ελληνικής κυβέρνησης με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.
Πέρα από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός οι αριθμοί που ανακοίνωσε προχθές ο πολιτικά υπεύθυνος για τον εμβολιασμό κ. Μάριος Θεμιστοκλέους δίνουν τα εξής στοιχεία για ποσότητες, εταιρίες και ημερομηνίες:
"Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer 1.348.425 ως το τέλος Μαρτίου."
Σε αυτές καλώς εχόντων των πραγμάτων, ας συνυπολογίσουμε και 1.180.900 δόσεις που μας αναλογούν από την εκ των υστέρων συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από τη δε Moderna οι συνολικές παραλαβές για το πρώτο τρίμηνο δεν θα ξεπεράσουν τις 240.000 δόσεις.
Άρα η Ελλάδα βάσει των στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει ο κ. Θεμιστοκλέους θα εχει εμβόλια για να καλύψει περίπου 1.000.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος Μαρτίου αν συνυπολογίσουμε και το συν 20% από την έκτη δόση στο φιαλίδιο της pfizer. Πάντως 2 εκατομμύρια άνθρωποι με ανοσία μέχρι τέλη Μαρτίου δεν βγαίνουν.
Ας δεχτούμε ότι πρόκειται για ευθύνη της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία όμως επιμερίζεται σε όλες τις κυβερνήσεις.
Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για να μην τρέχει ο κόσμος (που έχει την οικονομική δυνατότητα) να εμβολιαστεί όπως και όπου στο εξωτερικό;
Θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τιμές και ποσότητες αλλά με άλλες εταιρείες πλην των 6 που έχει συμφωνήσει η ΕΕ; (CurVac, AstraZeneca,Johnson & Johnson, Pfizer/BionTech, Sanofi, Moderna).
Έχουν αδειοδοτηθεί ή έχουν διαθέσιμες ποσότητες άλλες εταιρίες;
Γνωρίζουμε σίγουρα σε καποιες χώρες για το ρωσικό Sputnik (π.χ Ουγγαρία που κινήθηκε και μόνη) ή το κινεζικό Sinovac (που ενέκρινε σήμερα η Τουρκία)
Θα το έκανε ποτέ μία ελληνική κυβέρνηση;
Την απάντηση την ξέρετε.
Όπως και ότι κάθε άτομο που εμβολιάζεται και αποκτά ανοσία είναι ένας λιγότερος ασθενής.
Εδώ είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Όχι στατιστική ή πολιτική.