Ψαχνά Εύβοια: Τραγωδία με νεκρό βρέφος 3,5 μηνών
Ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας, με βρέφος μόλις 3,5 μηνών να αφήνει την τελευταία του πνοή, πιθανόν τα ξημερώματα της Τετάρτης 27/1.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το άτυχο βρέφος μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, ωστόσο παρά τις συνεχείς προσπάθειες των γιατρών να το επαναφέρουν στη ζωή, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο διευθυντής του Κέντρο Υγείας μίλησε στο newsit.gr και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θανάση Γερασιμίδη, σημείωσε: «Το παιδί όταν έφτασε σε εμάς ήταν νεκρό. Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το επαναφέρουν στη ζωή. Όπως είπαν οι γονείς του δεν είχε κάποιοι πρόβλημα υγείας» ανέφερε στο newsit.gr o διευθυντής του Κέντρου Υγείας».
Τα αίτια του θανάτου του μωρού θα δείξει η νεκροψία – νεκροτομή, ενώ οι αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου
Είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας 1 μηνός έως 1 έτους με τη μέγιστη επίπτωση μεταξύ 2-4 μηνών, ενώ το 90% των θανάτων από SIDS συμβαίνει σε μωρά κάτω των 6 μηνών.
Αιτιολογία
Έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες με επικρατέστερη τη θεωρία του τριπλού κινδύνου. Αυτή αφορά σε α) βρέφος σε κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης κάτω των 6 μηνών με β) υποκειμενική ευπάθεια (διαταραχές του εγκεφαλικού στελέχους) και γ) έκθεση σε εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες (κάπνισμα, πρηνής θέση ύπνου κλπ.).
Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου και σχετίζονται με τη μητέρα και το βρέφος είναι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, η ηλικία της μητέρας (κάτω των 20 ετών), η λήψη ουσιών, και οινοπνεύματος, το χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η ανεπαρκής ή καθυστερημένη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προωρότητα, το χαμηλό βάρος γέννησης, η πρηνής ή πλάγια θέση ύπνου, η κοινή χρήση κρεβατιού και άλλα.
Προληπτικά μέτρα
Σε μια προσπάθεια μείωσης του κινδύνου από SIDS που συνδέεται με το περιβάλλον του ύπνου η ΑΑΡ από το 1992 συνιστά αποκλειστικά την ύπτια θέση ύπνου για βρέφη κάτω του ενός έτους. Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν τις οδηγίες παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση, πάνω από 50% του ποσοστού θνησιμότητας από SIDS και αυξήθηκε από 13% σε 73% το ποσοστό της ύπτιας θέσης ύπνου.