Προϋπολογισμός 2023: Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα με αγκάθι τον πληθωρισμό - «Κουμπαράς» για έξτρα μέτρα
Προϋπολογισμό με πολλούς παράγοντες αβεβαιότητας, τον εκρηκτικό πληθωρισμό, το ενεργειακό ράλι και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτόκια, καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα καταγράφεται ανάπτυξη εφέτος με ποσοστό 5,6% (έναντι 5,3% της πρόβλεψης στο προσχέδιο). Για το 2023 το ποσοστό θα είναι στο 1,8%, λίγο χαμηλότερο σε σχέση με το 2,1% του προσχεδίου, σε απόσταση ασφαλείας ωστόσο από την ύφεση.
Παράλληλα, εφέτος αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ.
«Αγκάθι» και παράγοντα αβεβαιότητας για φέτος αποτελεί ο πληθωρισμός, ο οποίος θα κινηθεί εφέτος στην περιοχή του 10%, για να υποχωρήσει το επόμενο έτος σε 5% από 3% που ήταν αρχικά η εκτίμηση στο προσχέδιο.
Tο σενάριό του προβλέπει επίσης μικρή περαιτέρω επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, οι οποίες διαμορφώνονται σε 1% και 15,5% αντιστοίχως, έναντι 1,3% και 16% του προσχεδίου.
Θετικό είναι επίσης ότι μαζεύεται ο λόγος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα το δημόσιο χρέος λόγω της μεγαλύτερης ονομαστικής ανάπτυξης από τον πληθωρισμό θα διαμορφωθεί στο 169,1% φέτος, για να υποχωρήσει στο 161,% του ΑΕΠ το 2023.
Ωστόσο σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε 355 δισ. ευρώ το 2022 και σε 357 δισ. ευρώ το 2023.
Και κουμπαράς για έξτρα μέτρα στήριξης
Στο προϋπολογισμό εμπεριέχεται και πρόβλεψη για αποθεματικό ύψους 1 δισ.ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόσθετο δημοσιονομικό «εργαλείο» το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν, προκειμένου να ενεργοποιήσει νέα μέτρα στήριξης που αφορούν την ενέργεια ή άλλους τομείς.
Η συζήτηση και η επεξεργασία του σχεδίου του προϋπολογισμού του κράτους για το 2023 στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.
Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη ψήφισή του στις 17 Δεκεμβρίου.