Προβιοτικά και ελαιόλαδο ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου
Μια πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023» στη Βοστώνη, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του εντέρου στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση προβιοτικών ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση. Στη μελέτη, 169 άτομα ηλικίας 52 έως 75 ετών με ήπια γνωστική εξασθένηση έλαβαν το προβιοτικό Lactobacillus rhamnosus GG για τρεις μήνες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των γνωστικών τους επιδόσεων.
Aυτή η θετική αλλαγή συσχετίστηκε επίσης με μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου τους. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες μη επεμβατικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν το μικροβίωμα του εντέρου για την αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένησης στον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του ελαιολάδου και των προβιοτικών.