Πρώτο crash test κυβέρνησης - θεσμών για τις φοροελαφρύνσεις, δυνατό «χαρτί» τα πρόσθετα έσοδα
Στο τραπέζι των συζητήσεων το ύψος των έξτρα εσόδων από τη φοροδιαφυγή.

Το εύρος του δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος με επίκεντρο τη μεσαία τάξη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών που θα έχει μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της χώρας μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσουν στους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στοιχεία αλλά και εκτιμήσεις για τα επιπλέον έσοδα από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής τα οποία η κυβέρνηση θέλει θα αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στους συντελεστές και την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το «κλειδί» ωστόσο για μια τέτοια κίνηση βρίσκεται στα χέρια των θεσμών οι οποίοι θα πρέπει να πεισθούν για τη μονιμότητα των έξτρα εσόδων προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 2024, τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,8 δισ. ευρώ, με «κινητήρες» την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την επιβολή αντικειμενικών τεκμηρίων φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί φέτος με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το ποσό τουλάχιστον στα 2 δισ. ευρώ.
Το 2024 αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Επισημαίνεται ότι το 2024 η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ και μάλιστα σε ορισμένους κλάδους, όπως τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία, καθώς και σε νομικές και ιατρικές υπηρεσίες οι ηλεκτρονικές πληρωμές εκτοξεύθηκαν εκτοξεύονται σε ποσοστά πάνω πάνω από 600% σε σχέση με το 2023.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πείσει τους θεσμούς ότι η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν είναι συγκυριακή αλλά μόνιμη που επιτρέπει παρεμβάσεις στη φορολογία χωρίς αναταράξεις στο προϋπολογισμό με «πυρήνα» τις μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα από 15.000 - 30.000 ευρώ, μεσοσταθμικό κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης και νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Πάντως οι τελικές αποφάσεις για το είδος και την έκταση των μέτρων αναμένεται να ληφθούν το καλοκαίρι και το φορολογικό πακέτο με τις ελαφρύνσεις να ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Στο μεταξύ πέραν των αλλαγών στη φορολογία στο επίκεντρο των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς θα βρεθούν η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 να καταγράφει ρεκόρ στο 3,5% του AΕΠ και το γενικό πλεόνασμα κοντά στο 0,2% του ΑΕΠ, οι επενδύσεις, τα κόκκινα δάνεια, οι μεταρρυθμίσεις, τα «κρατικά φέσια» και οι αποκρατικοποιήσεις.