Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς με «ζωντανό» μόσχευμα: μια νέα εποχή ξεκινά
Χειρουργοί στην Ταϊβάν πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση με λειτουργική καρδιά!

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery Techniques, αναφέρεται η επιτυχής διεξαγωγή της πρώτης μεταμόσχευσης καρδιάς, στην οποία το μόσχευμα «χτυπά» κανονικά. Έτσι, ανοίγει μια νέα εποχή επεμβάσεων με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Τέλος στην ισχαιμία
Στις συμβατικές επεμβάσεις, το μόσχευμα αφαιρείται, τοποθετείται σε πάγο και στη συνέχεια μεταφέρεται στον ασθενή. Το διάστημα στο οποίο παραμένει στον πάγο αποκαλείται «ισχαιμικό», γιατί το όργανο δεν τροφοδοτείται με αίμα και υφίσταται βλάβες. Αντίθετα, με τη νέα τεχνική μειώνονται δραστικά οι επιπτώσεις στο μυοκάρδιο (στον μυϊκό ιστό της καρδιάς) και η καρδιά λειτουργεί κανονικά, τόσο στο παλιό όσο και στο νέο σώμα.
Η πρωτοποριακή μέθοδος πραγματοποιήθηκε από χειρουργούς στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ταϊβάν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα ειδικό σύστημα διατήρησης του μοσχεύματος που εξασφαλίζει παροχή αίματος και οξυγόνου σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Όπως διαβάζουμε στο newatlas.com, οι ερευνητές ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια μεταμόσχευση με μηδενικό ισχαιμικό χρόνο, ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί που προκαλεί η διακοπή της κυκλοφορίας και η επαναιμάτωση. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποίησαν εξοπλισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται στην εξωσωματική κυκλοφορία με οξυγόνωση μέσω μεμβράνης (ECMO).
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Η 49χρονη ασθενής, που είχε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, πήρε εξιτήριο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι εξετάσεις που έχει κάνει δείχνουν χαμηλά επίπεδα καρδιακού ενζύμου — μια παράμετρος που κορυφώνεται σε συμβατικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η μετεγχειρητική πορεία θα εξελιχθεί ομαλά, αποδεικνύοντας την ασφάλεια και την επιτυχία της μεθόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700 μεταμοσχεύσεις καρδιάς με συμβατικό τρόπο, αλλά η ερευνητική ομάδα αισιοδοξεί ότι η επιτυχία αυτής της μεθόδου θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής στη μεταμόσχευση καρδιάς. Παράλληλα, αντίστοιχη διαδικασία με πολύ μικρά ισχαιμικά διαστήματα (10-30 λεπτά) έχει αναφερθεί και από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Τα επόμενα βήματα
Το επόμενο στάδιο της μεθόδου είναι η βελτίωση του εξοπλισμού και της διαδικασίας διατήρησης του μοσχεύματος, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας των μεταμοσχεύσεων και να επωφεληθούν οι ασθενείς από τη νέα τεχνολογία.