Πρώτη κατοικία παράταση: Ποια είναι τα τελικά κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς
Παράταση παίρνει η αναστολή των πλειστηριασμών για όλους μέχρι την λήξη των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Αρχικά η ημερομηνία αυτή είχε οριστεί η 15η Μαρτίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ με νεότερη απόφαση μένει ανοιχτή και θα προσδιοριστεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει ότι μετά τη λήξη αυτής περιόδου θα γίνεται άρση της αναστολής πλειστηριασμών, με εξαίρεση όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Η μεταβατική αυτή περίοδος αφορά στην προστασία από πλειστηριασμούς μόνο της πρώτης κατοικίας και μόνον εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που ορίζουν την έννοια του πληγέντα από την πανδημία. Από την έναρξη του νέου πτωχευτικού που έχει οριστεί για τον Ιούνιο παύει κάθε είδους προστασία και όλοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εντάσσονται στις διατάξεις του νέου κώδικα για τη "δεύτερη ευκαιρία”, δηλαδή για ρύθμιση των συνολικών χρεών (προς τράπεζες και Δημόσιο) ή πτώχευση.
Τα κριτήρια για την προστασία κατά τη μεταβατική περίοδο λαμβάνουν υπόψη το νόμο για τη στήριξη πληγέντων από την πανδημία που είχαν περιληφθεί και στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων "Γέφυρα”, με βάση τις οφειλές την 29η Φεβρουαρίου 2020. Έτσι, στην περίπτωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους πληγέντες από τον κορονοϊό κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
1. Αξία πρώτης κατοικίας βάσει ΕΝΦΙΑ: Μικρότερη των 250.000 ευρώ για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (πχ κόκκινα δάνεια) και μικρότερη των 200.000 ευρώ για καταγγελμένες οφειλές.
2. Οικογενειακό εισόδημα: Το συνολικό εισόδημα του ζευγαριού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ στην περίπτωση των καθυστερημένων οφειλών και τις 21.000 ευρώ στις καταγγελμένες. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος μέχρι τρία μέλη. Δηλαδή, η προσαύξηση από τα εξαρτώμενα μέλη δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 15.000 ευρώ είτε στις καθυστερημένες οφειλές είτε στις καταγγελμένες.
3. Καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα οικογένειας: Τα συνολικά ποσά του ζευγαριού και των εξαρτώμενων μελών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ στην περίπτωση των καθυστερημένων οφειλών και τις 15.000 ευρώ στις καταγγελμένες.
4. Συνολική ανεξόφλητη οφειλή ανά πιστωτή: Για τις καθυστερημένες οφειλές, το ποσό πρέπει να είναι μικρότερο των 250.000 ευρώ και για τις καταγγελμένες μέχρι 130.000 ευρώ.