Πρώτη φορά θα τιμηθεί στα σχολεία η έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων από τους Βρετανούς
Εγκύκλιος που υπογράφεται από την υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, απεστάλη σε όλες τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών (1955-1959) για την αποτίναξη του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού και τον καθορισμό της 1ης Απριλίου ως εθνικής επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία της χώρας, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο που απεστάλη σε όλες τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί θα αφιερώσουν δύο διδακτικές ώρες του ωρολογίου προγράμματος την Τρίτη, 1η Απριλίου 2025, για την υλοποίηση εκδηλώσεων (προβολές, αναφορές, ομιλίες) και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας του Μείζονος Ελληνισμού.
Ο Απελευθερωτικός Αγώνας των Κυπρίων
Οι επιθέσεις της 1ης Απριλίου ήταν μια σειρά ενεργειών σε όλη την Κύπρο το 1955 από την ΕΟΚΑ που οδήγησαν στην έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα. Οι μαχητές επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία όπου βρίσκονταν Βρετανοί, ενώ οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από τη διανομή φυλλαδίων σε όλη την Κύπρο. Αρκετά στελέχη της ΕΟΚΑ συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.
Τη νύχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, ξεκίνησαν ταυτόχρονες επιθέσεις στο νησί σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων:
- Στη Λευκωσία, στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό, τα τοπικά γραφεία διοίκησης και τις εγκαταστάσεις πίσω από το στρατόπεδο του Wolseley (η επίθεση αυτή έγινε από τον Μάρκο Δράκο).
- Στη Λάρνακα, στο αστυνομικό τμήμα, στα κτίρια της τοπικής διοίκησης, στο δικαστικό μέγαρο, στο σπίτι του αστυνομικού επιθεωρητή, στο σπίτι του Επιτρόπου Muftizade.
- Στη Λεμεσό, στο αστυνομικό τμήμα, στο αστυνομικό τμήμα συνοικίας του Αγίου Ιωάννη, στο στρατόπεδο της Επισκοπής. Η περιοχή της Λεμεσού υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές από τις εκρήξεις.
- Στην Αμμόχωστο, στην αποθήκη του στρατοπέδου, τη δεξαμενή καυσίμων του σταθμού φρουρίου της Δεκέλειας. (Η τελευταία επίθεση ήταν από τον Γρηγόρη Αυξεντίου).
- Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, ο Μόδεστος Παντελή, πέθανε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να κόψει ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο. Ο Παντελή ήταν ο πρώτος νεκρός του αγώνα της ΕΟΚΑ.