«Πρωταθλητές» οι Έλληνες στα σκουπίδια: 191 κιλά πετάει ο καθένας ετησίως!
Στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στη σπατάλη τροφίμων η Ελλάδα. -Τι λέει ο Υπεύθυνος του Προγράμματος μείωσης αποτυπώματος WWF.
Λαχανικά και φρούτα που σάπισαν στο ψυγείο, γιαούρτια και μπουκάλια με γάλα που η ημερομηνία λήξης τους έφθασε πριν προλάβουν να καταναλωθούν, καταλήγουν καθημερινά σε σακούλες στους κάδους σκουπιδιών, δείχνοντας πως η σπατάλη φαγητού – άλλοτε σημάδι ευμάρειας -, συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα για την ελληνική κοινωνία, με τον μέσο Έλληνα να πετά 3 φορές περισσότερο βρώσιμο φαγητό από τον μέσο Σκανδιναβό.
Όπως ενημέρωσε ο Υπεύθυνος του Προγράμματος μείωσης αποτυπώματος WWF, Αχιλλέας Πληθάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας πετά στα σκουπίδια 191 κιλά βρώσιμων τροφίμων τον χρόνο.
«Το μέγεθος της σπατάλης ειδικά στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο, πολύ πέρα από τον μέσο όρο της Ευρωπαικής Ένωσης. Κάθε ένας από εμάς πετά 191 κιλά βρώσιμων τροφίμων τον χρόνο» επεσήμανε ο κ. Πληθάρας, προχωρώντας στους επιμέρους αριθμούς.
Συγκεκριμένα, μία τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα σπαταλά κατά μέσο όρο ετησίως:
- 36 κιλά λαχανικά
- 25 κιλά φρούτα
- 25 κιλά αρτοποιήματα
- 25 κιλά γαλακτοκομικά
- 12 κιλά ζυμαρικά και ρύζι
- 11 κιλά πατάτες
- 10,5 κιλά κρεατικά και ψαρικά
- 4,5 κιλά αυγά
Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρακάτω ποσότητες δεν αφορούν υπολείμματα, αλλά πλήρως βρώσιμα προϊόντα που για ποικίλους λόγους ξεφορτώνονται τα νοικοκυριά.
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο βασικός λόγος αυτής της σπατάλης είναι ο ελλιπής προγραμματισμός και οι παρορμητικές αγορές στα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, καθώς πολλοί καταναλωτές προμηθεύονται υπερβολικές ποσότητες.
«Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ με την λογική του "ας πάρω και αυτό να μην μου λείψει", ένα λάθος που το πληρώνουμε, πετώντας φαγητό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πληθάρας.
Παράλληλα, ένα ακόμα εξίσου σημαντικό λάθος που οδηγεί σε σπατάλη, είναι η ανεπαρκής συντήρηση των τροφίμων, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν οργανώνουν το ψυγείο τους σωστά.
Έξυπνες συμβουλές για «οικονομία» στα τρόφιμα
«Κανονικά πρέπει να βάζουμε πίσω, είτε στο ράφι είτε στο ψυγείο, τα τρόφιμα που αγοράσαμε πρόσφατα και να φέρνουμε μπροστά αυτά που υπήρχαν ήδη» είπε αρχικά ο Υπεύθυνος του Προγράμματος μείωσης αποτυπώματος WWF, έτσι ώστε τα αναλώσιμα να καταναλώνονται σε συνάρτηση με την ημερομηνία λήξης τους.
Περαιτέρω συνήθειες για την αποτροπή της σπατάλης σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι αγορές αυστηρώς με λίστα, προσαρμοσμένη στις πραγματικές μας ανάγκες σε τροφή, οι συχνότερες και μικρότερες σε όγκο αγορές, καθώς και η προσοχή στις ημερομηνίες λήξης.
Τέλος επισήμανε ότι καλό είναι να γίνεται συχνή χρήση της κατάψυξης, για οποιαδήποτε αποφάγια που δεν καταναλώνονται άμεσα, αλλά και για τρόφιμα που δεν προετοιμάζονται αμέσως μετά την αγορά τους.