Πρόταση μομφής: «Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή - LIVE η διαδκασία
Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συνεχίστηκε το Σάββατο 29/1 η συζήτηση στη Βουλή, για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν πυρά μεταξύ τους, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματική Αντιπολίτευσης να αναφέρονται στα πρόσφατα γεγονότα της Αττικής Οδού αλλά και στο... Μάτι και την Μάνδρα.
LIVE η διαδικασία από τη Βουλή
Η συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.
Η πρώτη «μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα
“Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους”, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβαση του λίγο πριν από τις 21.00.
“Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Εσεις κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό; Αναφερθήκατε σε προσχηματική συγγνώμη. Προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη, από την καμία συγγνώμη όταν είχαμε 120 νεκρούς στο Μάτι”.
“Καλό θα ήταν να είστε λιγότερο προκλητικός όχι στο ύφος, στα λόγια σας”, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι χιλιάδες πολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες όχι μόνο στην Αττική Οδό αλλά και σε άλλους δρόμους. “Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν;”, αναρωτήθηκε. “Όταν λέτε συγγνώμη πρέπει να εξηγήσετε πού κανατε λάθος. Αλλά μας είπατε ότι φταίει η Αττική Οδός”.
“Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές αιχμές ότι υπερασπιζόμαστε την εταιρεία, έχω να πω ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο που οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ορίζουν. Αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας ευθύνες. Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά… Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες είναι μεγαλύτερο ατόπημα από τη λάθος διαχείριση… Σε δύσκολες στιγμές για τη δική μου κυβέρνηση ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Τότε είπατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα τη δική σας στάση”.
Το λόγο πήρε ξανά ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι νόμος της ΝΔ είναι η δυνατότητα του κράτους να ζητήσει αποζημίωση από την εταιρεία αν ο δρόμος είναι κλειστός. Αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά, γιατί παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλός τους; Γιατί δέχθηκαν να δώσουν αποζημίωση; Μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μία ιδιωτική εταιρεία, όταν είναι σαφές ότι αυτή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι. Αναλάβατε την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Η κριτική ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν ξέρατε πως ήδη υπήρχαν νεκροί. Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικιάς σας εξουσίας”.
Η διαδικασία
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8 το βράδυ της Κυριακής, θα ακολουθήσει θα διεξαχθεί δια ζώσης ονομαστική ψηφοφορία. Οι βουλευτές που βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας, θα έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου.
Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, “πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών”.