Πρόταση Μιχάλη Καλογήρου για το απόρρητο και ερωτήματα για τις υποκλοπές
«Αυτό λοιπόν που έγινε με τις υποκλοπές αποκάλυψε τα ρυθμιστικά και τα θεσμικά κενά, αποτελεί την occasio legis» τονίζει αρχικά σε σχετική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καλογήρου για τα συμπεράσματα της ημερίδας και προσθέτει, « Αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει, η προσπάθεια συγκάλυψης των συνθηκών άρσης από την ΕΥΠ, η παράνομη επίκληση δήθεν απορρήτου από τους ελεγχόμενους αποκαλύπτει την απροθυμία λήψης σοβαρών πρωτοβουλιών σε σχέση με την αντιμετώπιση των κενών και είναι εξίσου, αν όχι ακόμα πιο σοβαρή, εκδήλωση του κυβερνητικού αυταρχισμού.
Εμείς προτείνουμε:
Τη συγκρότηση μιας ευρείας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την τροποποίηση του ν. 2225/1994 (απόρρητα), όπου θα εκπροσωπηθούν απευθείας οι νομικές σχολές της χώρας, οι δικαστικές ενώσεις, η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, η ΑΔΑΕ, άλλοι συναφείς επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς καθώς και πρόσωπα που θα υποδείξει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί της ΕΥΠ. Το νομοθετικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να ψηφιστεί όπως θα έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή.
Πρέπει άμεσα να απαντηθούν από τη Δικαιοσύνη τα εξής:
- Ποιοί είναι οι Δράστες. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και οι συνεργοί των παρακολουθήσεων;
- Ποιοί έχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για αυτή την ασυδοσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;
- Πώς σχετίζονται οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ με το παράνομο λογισμικό predator;
Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται που έχει ανάγκη από τέτοια μέσα. Είναι μια πολιτική επιλογή που βασίζεται στην άγνοια και στην έπαρση. Και που τείνει να ξεχνάει το εφήμερο της εξουσίας της και την ιστορική διάσταση της λογοδοσίας.» καταλήγει ο πρώην υπουργός στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του στην ημερίδα του ομίλου «ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ» με θέμα "Θεσμικές και νομοθετικές προκλήσεις από την υπόθεση των υποκλοπών"