Πρόταση δυσπιστίας: Αυλαία με τη μονομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή και την ονομαστική ψηφοφορία - Τι θα πουν οι δυο αρχηγοί
Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών το πρωί, από τις οποίες ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη, και την ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα, ολοκληρώνεται σήμερα στην Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, μια 3ημερη διαδικασία που δρομολόγησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις αποδείξεις της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.
Από την έως τώρα συζήτηση στην Βουλή δεν προκύπτουν ενδείξεις πως η ψηφοφορία θα προκαλέσει απώλειες στην πλειοψηφία των 156 βουλευτών της ΝΔ που σε όλοι τη διαδικασία έχουν επιλέξει να σιωπούν εκκωφαντικά για τις υποκλοπές αντιμετωπίζοντας την πρόταση μομφής ως ψήφο...εμπιστοσύνης.
Η απευθείας μετάδοση από τη βουλή:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει -στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής που ακολούθησαν και οι γαλάζιοι βουλευτές στις ομιλίες τους- να «μεταφέρει» την ατζέντα από το ζήτημα των υποκλοπών σε ζητήματα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα από την Νέα Δημοκρατία και αφορούν τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά και την υπόθεση της Novartiς.
Επιπλέον -όπως προανήγγειλε τη μέρα που κατατέθηκε η πρόταση μομφής- θα προβεί σε σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του με τα αποτελέσματα της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ αναμένεται να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στο θέμα του μεταναστευτικού.
Για το επίμαχο θέμα των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει ήδη απαντήσει αφού μιλώντας σε εκδήλωση της Ν.Δ είπε πως «σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών εμείς έχουμε τοποθετηθεί με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη υπηρεσία».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται και σήμερα να απαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, τονίζοντας τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού για την δημιουργία ενός κέντρου παρακολουθήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί εκ νέου στον πρωθυπουργό θέτοντας ευθέως το ερώτημα του γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να απευθυνθεί και προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτοντας τους το ερώτημα του αν πρόκειται με την ψήφο τους να στηρίξουν την δημιουργία ενός παρακράτους.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το ρήγμα που έχει υποστεί η δημοκρατία είναι μεγάλο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό. Απαντώντας στη γραμμή άμυνας της πλειοψηφίας πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις επισυνδέσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του θα επισημάνει πως όποια και αν είναι η πραγματικότητα, είναι εξίσου τρομακτική. «Ή ήξερε, άρα οφείλει να παραιτηθεί, ή δεν ήξερε και θα πρέπει πάλι να παραιτηθεί γιατί δεν ήταν ικανός να ελέγξει την ΕΥΠ που πήρε υπό την εποπτεία του».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας θα σηκώσει το γάντι της σύγκρισης των πεπραγμένων που έριξε ο κ. Μητσοτάκης παραθέτοντας τα δικά του επιχειρήματα για τα έργα των δύο κυβερνήσεων.