Πρόστιμο 100 ευρώ - Αντίτιμο αποτυχίας
Με αυτή την τολμηρή απόφαση που θα συζητηθεί πολύ και θα φτάσει μέχρι και στις αίθουσες των ανώτατων συνταγματικών δικαστηρίων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το διοικητικό πρόστιμο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται όλα σε ένα ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτά δηλαδή που θα υποχρηματοδότηθούν κατά περίπου 280 εκατομμύρια το 2022 σε σχέση με το 2021 σύμφωνα με το κατατεθειμένο σχέδιο του προϋπολογισμού.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση.
Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ.
Ήδη συνταγματολόγοι κάνουν λόγο για προσβολή της αρχής της αναλογικότητας καθώς διαφορετικό είναι να πληρώνει 100 ευρώ κάποιος που παίρνει μία σύνταξη έως 500 και άλλο κάποιος που έχει εισοδήματα παραδείγματος χάριν 5.000 ευρώ.
Σε αυτά όμως κρύβεται ο τύπος και όχι ουσία. Το θέμα είναι αν αυτή η σκληρή απόφαση θα έχει αποτέλεσμα. Οι γιατροί που εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας άκουσαν με ανακούφιση αυτήν την απόφαση. Αυτή είναι η αλήθεια. Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχοντας πατώσει σε όλους τους υγειονομικούς δείκτες και μετρώντας πάνω από 100 νεκρούς από την πανδημία σχεδόν καθημερινά.
Μένει να δούμε όμως αν η επιλογή αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή πέρα από το πολιτικό κόστος θα έχει και υγειονομικό όφελος για την ελληνική κοινωνία.
Στη διαχείριση κρίσεων όταν καθυστερήσεις να πάρεις τη σωστή απόφαση, από ένα σημείο και μετά όποια απόφαση και αν πάρεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μεγαλύτερη ζημιά.
Η κυβέρνηση βάζει το πιστόλι στο τραπέζι με ένα μέτρο που στοχεύει στους 520 χιλιάδες ανεμβολίαστους/ες άνω των 60 ετών. Ούτε λόγος για σοβαρή ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, για μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα γήπεδα που γίνεται κυριολεκτικά χαμός ή στις εκκλησίες όπου μείναμε στα λόγια. Όσο για την υποχρεωτικότητα, ένας ανεμβολιαστος αστυνομικός 59 ετών αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να γράφει πρόστιμα σε ένα κατάστημα εστίασης όπου δεν είχε αντισηπτικό σε όλα τα τραπέζια.
Αυτού του είδους ο παραλογισμός, οι αντιφάσεις η πολυγλωσσία και τα μπρος-πίσω οδήγησαν στην απόφαση για το χαράτσι των 100 ευρώ που συνδέει στην ουσία το εμβόλιο με το εισόδημα και σε άλλους πέρα από τους ανεμβόλιαστους υγειονομικούς.
Ένα πρώτο ερώτημα είναι, όχι αν έπρεπε να βγουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά αν είχε αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επιλογή της Κυβέρνησης. Και αυτό γιατί εδώ και δύο χρόνια δοκιμάζονται διάφορα μέτρα ή ημίμετρα χωρίς αποτελέσματα. Να δούμε ποιος θα πληρώσει το αντίτιμο της αποτυχίας πέραν από τους περισσότερους από 18.000 συμπολίτες μας που χάθηκαν έως σήμερα. Μιας αποτυχίας που δεν είναι μόνο της Κυβέρνησης που έχει θεσμικά την κύρια ευθύνη αλλά και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.