SOS για την υγεία σας! Είναι επικίνδυνο να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα
Ο Γουές Μιλς είχε ένα περίεργο νυχτερινό τελετουργικό που εξέπληξε και διασκέδασε τη γυναίκα του όταν άρχισαν να ζουν μαζί πριν από μια δεκαετία. Επιδίωκε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του με δραματικό τρόπο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Washingtonpost, μερικά από τα επεισόδια που βίωσε ήταν να τρέχει στο κρεβάτι για να ξεφύγει από έναν επιτιθέμενο, να του γνέφει με ένα μικρό ρακούν να φάει από το χέρι του και να κάνει στρατηγική με τους συγκρατούμενους του στη μέση μιας ταραχής στη φυλακή. «Γελούσα με αυτό και το έλεγα «The Wes Show»», είπε η σύζυγός του Eileen Mills, 49 ετών. Αλλά δεν το βρίσκει πλέον αστείο.
Ο Γουές Μιλς, ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με δουλειά στο The Whitney και στο MoMA, δεν μπορούσε να κρατήσει ακόμα κι ένα μολύβι για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο τρόμος του ξεκίνησε από τη μία πλευρά του σώματος και τώρα επηρεάζει και τις δύο πλευρές. Τον Ιανουάριο, σε ηλικία 63 ετών, διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον.
Μπορεί η πραγματοποίηση ενός ονείρου να υποδεικνύει προβλήματα υγείας;
Οι ερευνητές λένε ότι η πραγματοποίηση του ονείρου μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα υγείας, ένα από τα πιο κοινά και σοβαρά είναι η μελλοντική εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Ο Γουές Μιλς άρχισε να κάνει τα όνειρά του πάνω από 10 χρόνια πριν εμφανιστεί ο πρώτος του τρόμος. Άλλες κοινές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση του ονείρου είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Όσοι πραγματοποιούν τακτικά τα όνειρά τους θα πρέπει να επισκέπτονται έναν γιατρό και να υποβάλλονται σε μελέτη ύπνου για να αποκαλυφθεί ο βαθύς λόγος της συμπεριφοράς τους, λένε οι ειδικοί.
Γιατί οι άνθρωποι πραγματοποιούν τα όνειρά τους; Η διαταραχή RBD
Κατά τη μετάβαση στον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), όπου εμφανίζεται το όνειρο, το σώμα κανονικά εισέρχεται σε κατάσταση σχεδόν ολικής παράλυσης για να αποτρέψει την πραγματοποίηση του ονείρου. Αλλά μερικοί άνθρωποι - περίπου το 1% των άνω των 50 - χάνουν αυτήν την παράλυση.
Αυτή η χρόνια πάθηση ύπνου, γνωστή ως διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM, ή RBD, εμφανίζεται πιο συχνά σε άντρες όψιμης μέσης ηλικίας, ανακάλυψαν ερευνητές. «Το εγκεφαλικό στέλεχος έχει δύο συνδεδεμένους πυρήνες που δημιουργούν την προστατευτική παράλυση του ύπνου REM και όταν ένας από αυτούς, ή η συνδετική οδός τους, καταστραφεί, απελευθερώνεται ο μυϊκός τόνος», δήλωσε ο Carlos Schenck, ψυχίατρος στο Περιφερειακό Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Μινεσότα. «Οι άνθρωποι μπορούν τότε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».
Το 1986, ο Schenck και οι συνεργάτες του περιέγραψαν για πρώτη φορά την RBD σε τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι περισσότεροι είχαν μακρά ιστορία τραυματισμού του εαυτού τους ή των συντρόφων τους στο κρεβάτι με επιθετικές συμπεριφορές ενώ κοιμόντουσαν. Ένας ασθενής είχε προσπαθήσει να στραγγαλίσει τη γυναίκα του ενώ ονειρευόταν να πολεμήσει μια αρκούδα, ενώ ένας άλλος χτύπησε τα έπιπλα κατά τη διάρκεια του ονείρου του να γίνει ποδοσφαιριστής. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η RBD διαφέρει από την υπνοβασία, η οποία προέρχεται από τον ύπνο non-REM.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου
Η συμπεριφορά πραγματοποίησης ονείρου έχει επίσης τεκμηριωθεί σε σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου, καθώς προκαλεί απότομα διακοπή της αναπνοής για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου και μερική αφύπνιση. Δεδομένου ότι αυτές οι διακοπές της αναπνοής είναι πιο συχνές και σοβαρές στον ύπνο REM, μπορεί να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, μιμούμενοι τα συμπτώματα της RBD, είπε ο Schenck.
Περίπου 39 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης, αλλά πόσοι από αυτούς τους ενήλικες πραγματοποιούν τα όνειρά τους δεν είναι γνωστό.
Ομοίως, όσοι έχουν PTSD μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ότι ξαναζούν το τραύμα τους μέσω της παράστασης των ονείρων. Περίπου το 70% των ασθενών με PTSD αναφέρουν διαταραχές ύπνου και έως και το 70 τοις εκατό έχουν επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό της συμπεριφοράς αναπαράστασης ονείρου στο PTSD, είπε ο Schenck.