Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την Αττική - Μικρή η συμμετοχή γιατρών - Τι ετοιμάζει το Υπουργείο
Προσωπικός γιατρός: Σε όλη τη χώρα περίπου 1000 ιδιώτες Παθολόγοι και γενικοί Γιατροί έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, οι μισοί είναι στην Αττική.
Η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό ανοίγει την Πέμπτη 01/09, με πολύ μικρή όμως, συμμετοχή των γιατρών.
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για να προχωρήσει το εγχείρημα, καθώς οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί είναι αρνητικοί, όπως και οι γιατροί του δημοσίου που εργάζονται σε Κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ.
Ο λόγος είναι ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα καθημερινά περιστατικά και τα επείγοντα, αλλά και τα προγραμματισμένα με ασθενείς που θα τους έχουν ορίσει ως προσωπικούς γιατρούς.
Μάλιστα οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί των δημοσίων δομών είναι υποχρεωμένοι με βάση τον πρόσφατο νόμο να γίνουν προσωπικοί γιατροί, ενώ μόνο εάν εγγράψουν πάνω από 1.500 ασφαλισμένους στην λίστα τους, θα αμείβονται ξεχωριστά.
Έτσι, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προετοιμάσει ένα σχέδιο τριών σημείων για την υλοποίηση του θεσμού, για τον οποίο έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες εφαρμογής, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.
Τι περιλαμβάνει:
- Η πλατφόρμα εγγραφής τον ιδιωτών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ ώστε να κάνουν σύμβαση και να γίνουν προσωπικοί γιατροί, θα παραμείνει ανοικτή και μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε και είχε σχεδιαστεί να κλείσει. Συνεπώς όποιος ιδιώτης γιατρός αλλάξει γνώμη και θέλει τελικά να κάνει σύμβαση, θα μπορεί κανονικά.
- Θα ενεργοποιηθούν και οι Παθολόγοι και οι Γενικοί γιατροί που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να βρουν κάποιον διαθέσιμο.
- Αν και πάλι το εγχείρημα δεν προχωρήσει, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν ενεργοποιηθεί και άλλες ειδικότητες γιατρών ώστε να καλύψουν τους χρονίως πάσχοντες και να μειωθεί ο πληθυσμός που δεν θα έχει προσωπικό γιατροί. Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να δημιουργηθούν οι ψηφιακοί ατομικοί φάκελοι υγείας όλων των πολιτών της χώρας, προκειμένου να μπορούν να καταγράφονται τα φάρμακα που λαμβάνουν, οι θεραπείες, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι νοσηλείες τους. Κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί από όλες τις ειδικότητες των γιατρών.