Προσοχή όταν γεμίζετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο... αδειάζουν τον λογαριασμό σας
Συναγερμός στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας σήμανε μετά από κλοπές σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης Ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Γαλλία σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, όπου οι αρχές ανακάλυψαν παραποιημένα QR codes στις συσκευές φόρτισης. Ακολούθησαν η Ιταλία και η Βρετανία.
Οι hackers επισκέπτονται το σημείο φόρτισης πριν τον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Καλύπτουν το qr code της εταιρίας, που έχει τους φορτιστές με ένα νέο, το οποίο αντί να οδηγεί στην εφαρμογή της, καταλήγει σε μια σελίδα που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους διαδικτυακούς κλέφτες με μοναδικό σκοπό να υποκλέψουν τα στοιχεία της πιστωτικής ή της χρεωστικής του κάρτας.
Σύμφωνα με το site techcrunch.com/, που έκανε την έρευνα για κλοπές που έγιναν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ: «Μόλις ο χρήστης του φορτιστή εισάγει τα στοιχεία της κάρτας του στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί από τους ψηφιακούς «ψαράδες» δεδομένων, μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε χρέωση, η οποία φυσικά δεν σχετίζεται με την υπηρεσία φόρτισης. Ο χρήστης θα καταλάβει ότι η φόρτιση δεν ξεκινά, (ενώ έχει δώσει άδεια χρέωσης στην κάρτα του) αλλά είναι αργά για τον λογαριασμό του.
Συνήθως οι χρεώσεις που πραγματοποιούνται στις κάρτες των θυμάτων τους είναι μικρές ώστε να μην μπορούν να υποπτευθούν την απάτη. Αποσπώντας όμως μικρά ποσά από πολλούς καταφέρνουν να… αποταμιεύσουν στο τέλος της ημέρας ένα μεγάλο ποσό.
Συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τις απάτες με κώδικα QR
- Αποκτήστε έναν σαρωτή ιών για τις συσκευές σας
Τα smartphone χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σάρωση και την πρόσβαση σε κωδικούς QR, πράγμα που σημαίνει ότι τέτοιες συσκευές είναι ευάλωτες σε κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διαταράξει το τηλέφωνό σας και ακόμη και να διαρρεύσει αποθηκευμένες πληροφορίες. Τα Avast, Norton, Bitdefender και McAfee είναι μερικά από τα πιο χρησιμοποιημένα λογισμικά προστασίας από ιούς για κινητές συσκευές.Ένας ανιχνευτής ιών σάς ειδοποιεί κάθε φορά που σαρώνετε έναν κακόβουλο κώδικα QR ή αποκτάτε πρόσβαση σε μια διεύθυνση URL. - Αξιολογήστε τη θέση του κωδικού QR
Πού βρίσκεται ο κωδικός QR; Είναι σε γνωστή εγκατάσταση ή σε μια τυχαία γωνιά του δρόμου; Σε τι υλικό τυπώθηκε;
Οι απατεώνες βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό σε θύματα που δεν το θέλουν. Ελέγχετε πάντα αν ο κωδικός QR προέρχεται από αξιόπιστη εταιρεία. Οι κωδικοί QR σε μια δημόσια ρύθμιση είναι πιο επιρρεπείς σε παραβιάσεις, επομένως να είστε πάντα προσεκτικοί πριν τους σαρώσετε. - Επαληθεύστε την αξιοπιστία του κωδικού QR
Για να επαληθεύσετε την αυθεντικότητα ενός κωδικού QR, εξετάστε τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μια αφίσα με πολλά γραμματικά λάθη και κακή διάταξη μπορεί να μην είναι αξιόπιστη. Ή εάν ο κωδικός QR είναι επικολλημένος σε βιτρίνες ή εντός των εγκαταστάσεων μιας επιχείρησης, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη ή το προσωπικό να γνωρίζουν πού σας οδηγεί ο κωδικός QR κατά τη σάρωση. - Εξετάστε τη διεύθυνση URL του κώδικα QR
Οι περισσότεροι κωδικοί QR περιέχουν URL ή πολλαπλές διευθύνσεις URL που εμφανίζονται στην οθόνη κατά τη σάρωση. Για να εξετάσετε την ασφάλεια και την ασφάλεια της διεύθυνσης URL, πρώτα, θα πρέπει να έχει το "https" επέκταση στην αρχή της διεύθυνσης συνδέσμου. Το όνομα τομέα πρέπει να ταιριάζει με την επωνυμία ή το όνομα της εταιρείας που προωθεί τον κωδικό QR.Ο ιστότοπος πρέπει να έχει το ίδιο περιεχόμενο με αυτά που προωθούνται στην αφίσα. Εάν η σελίδα προορισμού εμφανίζει μια φόρμα σύνδεσης που ζητά τα προσωπικά σας στοιχεία, τα τραπεζικά στοιχεία ή τους κωδικούς πρόσβασής σας, μην προβείτε σε καμία ενέργεια και κλείστε τη σελίδα. - Ελέγξτε αν είναι παραποιημένο με αυτοκόλλητο
Οι απατεώνες τείνουν να επισυνάπτουν αυτοκόλλητα κωδικών QR σε μια υπάρχουσα εικόνα κώδικα QR για να ξεγελάσουν τα θύματά τους.
Πριν σαρώσετε τυχόν κωδικούς, ξύστε την επιφάνεια των υλικών εκτύπωσης για να δείτε αν είναι παραποιημένη ή έχει επικαλυφθεί με αυτοκόλλητο.