Προσφυγικό: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ - Από τους 9.400 Σύρους μόλις... 2 ζήτησαν να επιστρέψουν
Μπροστά σε άγνωστες εξελίξεις στο προσφυγικό βρίσκεται η Αθήνα μετά τις εξελίξεις στη Συρία. Απρόθυμοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στις δομές να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Mε τη βούλα του ΚΥΣΕΑ η Αθήνα μπαίνει-όπως πρώτος αποκάλυψε o Flash.gr- στο γκρουπ των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες «παγώνουν» τις χορηγήσεις ασύλου στους Σύρους που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνταν πρόσφυγες.
Αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες που αναστέλλουν τις διαδικασίες ασύλου ψάχνονται για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι επιστροφές όσων βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το ΚΥΣΕΑ, θα ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την πρώτη συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες, κατά το διήμερο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε.
Αυτό το πλάνο πάντως, όπως παραδέχεται στον Flash.gr αρμόδια πηγή, έχει περισσότερους «αγνώστους Χ παρά δεδομένα». Καταρχάς ακόμη δεν έχουν καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα φύγουν οι μέχρι πρότινος Σύροι πρόσφυγες αλλά και σε ποια βάση. Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι χώρες αναζητούν λύσεις για την ταχεία επιστροφή εκείνων που απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλλει.
Ταυτόχρονα η Αθήνα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα έχει στραμμένες τις κεραίες της στην Άγκυρα, την οποία επισκέπτεται μέσα στα επόμενα 24ωρα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για να συναντηθεί με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία θεωρείται, όπως και στις φάσεις έξαρσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, ότι παίζει ρόλο-κλειδί κομβικό ρόλο στην επιχείρηση επαναπατρισμού την οποία σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα η Ε.Ε. Όπως λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος τη λύση που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες θα έκανε πιο λειτουργική η αποδοχή από μέρους της Τουρκίας-η οποία ήδη φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια Σύρους- της πρότασης να αποτελέσει «ένα hub επιστροφών προσφύγων».
Από την άλλη είναι σαφές ότι μπορεί στην τουρκοσυριακή μεθόριο να υπάρχουν εικόνες με καραβάνια Σύρων που παίρνουν τον δρόμο του επαναπατρισμού, αλλά ακόμα δεν καταγράφεται κάποια δυναμική στις λεγόμενες οικειοθελείς επιστροφές από όσους Σύρους βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Είναι ενδεικτικό ότι από τους 9.400 Σύρους που φιλοξενούνται στις ελληνικές δομές μόλις 2 ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία για ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Στους 1.500 ανέρχεται ο αριθμός όσων ακόμη δεν έχουν καταγραφεί, ενώ στις 3.000 υπολογίζεται ο πληθυσμός των αναγνωρισμένων Σύρων, όσων δηλαδή έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν λάβει έγγραφα. Από την άλλη περί τις 4.500 είναι σε ένα από τα στάδια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Διακριτικά μάτια προς τον Σαμαρά
Από την άλλη και ενώ κορυφώνεται η προετοιμασία για τη μάχη του προϋπολογισμού, στην Ηρώδου Αττικού παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά Αντώνη Σαμαρά. Το Μαξίμου δεν έκανε κανένα σχόλιο για την πρώτη παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού μετά τη διαγραφή του.
Και αυτό παρότι ο κ. Σαμαράς κλιμάκωσε την επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά ενώ επανάλαβε τη φράση για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να του δείξει την έξοδο από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως με την αποστροφή «θα παραμείνω μάχιμος και παρών» συντηρεί τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί ότι μπορεί στην εξίσωση της επόμενης ημέρας να υπάρχει και ο παράγοντας του νέου κόμματος. Επιπλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην Πρωθυπουργός στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Μολονότι πληροφορίες ήθελαν τον Αντώνη Σαμαρά να αποφασίζει ότι δεν θα πάρει θέση στα ορεινά της ολομέλειας, ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον πρώην Πρωθυπουργό, υποστήριζαν ότι η τελική στάση του θα καθοριστεί από την παρέμβαση που θα κάνει μέσα στην ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.