Πρόσφυγες Πρέβεζα: 17 κρούσματα κορoνοϊού σε δομή φιλοξενίας [vid]
Συναγερμός σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας. Σε 35 rapid test που έγιναν την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, για κορονοϊό, εντοπίστηκαν 17 κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους φιλοξενούμενους της δομής μεταφέρθηκε με συμπτώματα στο νοσοκομείο της Άρτας και βρέθηκε θετικός, ενώ στη συνέχεια ελέγχθηκαν για κορονοϊό και 37 νοσηλεύτριες.
Σημειώνεται ότι στη δομή που είναι ανοιχτή, φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα. Στο κέντρο φιλοξενίας μεταβαίνει ο ΕΟΔΥ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις φυλάσσουν το σημείο και δεν επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, είχε καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό σε δομή προσφύγων - μεταναστών στη χώρα μας. Επρόκειτο για Αφγανό 61 ετών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος διέμενε στη δομή της Μαλακάσας και νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό.
Μετά τον θάνατό του ακολούθησε ένταση στη δομή. Μέλη της οικογένειάς του και ομάδα προσφύγων έκλεισαν τον παράδρομο της Εθνικής Οδού έξω από τη δομή, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας των φιλοξενούμενων.
Στη δομή επιβλήθηκε υγειονομικός αποκλεισμός, χωρίς ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, να διασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες που θα επέτρεπαν την τήρηση αποστάσεων. Το αντίθετο.
Δείτε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC, εν μέσω πανδημίας, τον Μάιο του 2020
https://www.youtube.com/watch?v=vZqz25emTEs
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από τον Αύγουστο, η δομή, χωρητικότητας 1.589 θέσεων, λειτουργεί με υπερπληρότητα 132,4%. Στους εγγεγραμμένους 1.068 πρόσφυγες έχουν προστεθεί τους τελευταίους μήνες άλλοι 1.036 μη εγγεγραμμένοι, κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που οδηγήθηκαν σε έξωση από τα νησιά και κατέληξαν άστεγοι και άφραγκοι στην πλατεία Βικτωρίας, από όπου μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε δομές της Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, οι 100 διαμένουν σε κοινόχρηστους χώρους και περισσότεροι από 600 ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.
Μάλιστα και ο Δήμος Ωρωπού καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες, υπογραμμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή έχει συντονίσει τις προσπάθειές του, σε όσα ζητήματα έχει αρμοδιότητα, προκειμένου να διευκολύνει και να τις κάνει πιο ανθρώπινες, χωρίς όμως να έχει σταματήσει να προωθεί το αίτημα του κλεισίματος αυτών των δομών και την εύρεση μόνιμης, ανθρώπινης και δίκαιης λύσης.
«Δεν είναι λύση η δημιουργία ανθρώπινων "αποθηκών", ούτε αποτελούν ένδειξη πολιτισμένης κοινωνίας οι πρόσκαιρες λύσεις αυτού του είδους, που σαφώς δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά τα κουκουλώνουν και τα καλύπτουν προσωρινά. Ούτε δίνει διέξοδο τόσο στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες, που με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται με τραγικό τρόπο και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν με νόημα και ανθρωπιά» σημειώνει ο δήμος.