Prorata - «Σφυγμός Νοεμβρίου 2022»: Στις 5 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Στις πέντε μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το «Σφυγμό του Νοεμβρίου» από την Prorata, η οποία δίνει και ποσοστό 10,5% στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 25%.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 10,5% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και ο ΜεΡΑ25 με 2,5%.
Μείζον πρόβλημα η ακρίβεια
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια ενώ στη λίστα ακολουθούν και εθνικά θέματα, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, θέματα διαφθοράς και διαφάνειας, οι παρακολουθήσεις και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και εγκληματικότητας.
Παράλληλα περισσότεροι από 6 στους 10 αξιολογούν τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την προσωπική οικονομική τους κατάσταση σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.
Την ίδια στιγμή, το κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό, καθώς κυριαρχούν συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.
«Κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις - Γνώριζε ο πρωθυπουργός για τον Ανδρουλάκη
Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%). Για μια άλλη σημαντική ωστόσο, μερίδα είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).
Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν.
Τέλος, για την πλειονότητα (70%), ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο
Το 34% των πολιτών εμφανίζεται ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο ενώ το 66% δηλώνει «όχι ιδιαίτερα» ή «καθόλου» ικανοποιημένο.
Ως προς τον δείκτη ικανότητας διακυβέρνησης, περίπου 1 στους 2 θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα «ικανό» ή «σχετικά ικανό» να κυβερνήσει, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 36%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 34%, το ΜεΡΑ25 με 13% και το ΚΚΕ με 10%.
Παρόλα αυτά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιολογούνται ακόμη πιο αρνητικά ως προς το αντιπολιτευτικό έργο.
Έτσι, μόλις το 22% δηλώνει απόλυτη ή σχετική ικανοποίηση από το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 14% από το έργο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 13% από το έργο του ΚΚΕ, το 9% από αυτό της Ελληνικής Λύσης και το 17% από το αντίστοιχο του ΜεΡΑ25.
Ποιο κόμμα είναι πιο αξιόπιστο
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα στην εν λόγω δημοσκόπηση, όπως αναφέρει το 40% των ερωτηθέντων.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 34% ενώ 32% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με μόλις μια μονάδα διαφορά ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που συγκεντρώνει 31%.
Το ΜέΡΑ25 παρουσιάζει ποσοστό 22% ενώ τελευταίο κόμμα στη λίστα είναι η Ελληνική Λύση, με 9%.
Αναφορικά με τον δείκτη ικανότητας διακυβέρνησης, ένας στους δύο θεωρεί ότι η ΝΔ είναι «ικανό» ή «σχετικά ικανό» κόμμα για να κυβερνήσει ενώ με ποσοστό 36% ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα
Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 41% έναντι του 34% του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός υπερτερεί έναντι του αντιπάλου του ως αποτελεσματικότερος στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, συνεπέστερος απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται αλλά και ικανότερος στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα, πιο ακέραιος στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους αλλά και ως να αφουγκράζεται καλύτερα τα προβλήματα της κοινωνίας.
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσλαμβάνονται ως τα κόμματα που βρίσκονται εγγύτερα στα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν κατά σειρά το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και τέλος η Ελληνική Λύση.
Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής των κοινοβουλευτικών κομμάτων καταγράφει την τρέχουσα περίοδο ένα ανώτατο δυνητικό εκλογικό όριο για τη Νέα Δημοκρατία της τάξης του 40%, ενώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της τάξης του 34%, ποσοστά τα οποία αντιστοιχούν στον όγκο των ψηφοφόρων με τον οποίο το κάθε κόμμα «συνομιλεί», διεκδικώντας την προτίμηση τους στον δρόμο προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τη διαφθορά και τη διαφάνεια, ζητημάτων που σχετίζονται με μισθούς και συνθήκες εργασίας αλλά και αυτών που αφορούν στην προστασία της δημοκρατίας, ενώ το κυβερνών κόμμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ζητημάτων οικονομίας, καθώς και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία -ιδανικά- θα πλαισιώνεται και από το ΜεΡΑ25.
Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μοιάζουν πιο διχασμένοι: Το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜεΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.