Πρόωρες εκλογές μόνο με σκληρό δίλημμα
Οι διευθυτές των μικρομεσαίων κυριακάτικων πολιτικών εφημερίδων τη δεκαετία του 90 ήξεραν ότι αν βάλουν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τους, ένα θέμα για το ασφαλιστικό, τα ακίνητα ή τη θητεία στο στρατό θα έχουν θέμα που πουλάει. Όσο μπορούσε να πουλήσει εν πάση περιπτώσει για μία μικρομεσαία εφημερίδα.
Το ίδιο ευπωλητο ήταν είναι και θα είναι για τις παραπολιτικές στήλες το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Αν δε, το γράφεις κάθε δύο με τρεις μήνες είναι πιθανόν να πέσεις μέσα και αφήνεις παράλληλα ικανό διάστημα από τη μία αναφορά στην άλλη για να ξεχάσουν οι αναγνώστες ότι έπεσες έξω.
Το σενάριο λοιπόν για πρόωρες εκλογές το 2021 που ήταν ζωντανό πριν τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ αλλά υποχώρησε με την αύξηση των κρουσμάτων, έπεσε ξανά το τραπέζι. Όχι όμως με τη αρχική λογική ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά αλλά επειδή τώρα φαίνεταιοτι μποροεί να πάνε χειρότερα οπότε το γοργόν και χάριν έχει.
Θα κάνει λοιπόν ο Μητσοτάκης πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας όπως για παράδειγμα ο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία που εντελώς βαλκανικά έστησε κάλπες μέχρι και στα νοσοκομεία;
Το γεγονός ότι δόθηκε οδηγία στους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μέχρι τις 6 και μετά τις 16 Αυγούστου να είναι στα γραφεία τους και πως παράλληλα ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης (οποιός πρόσφατα δημοσίευσε ένα ωραιο κείμενο για την Τζιά) ολοκλήρωσε ήδη τις διακοπές του θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι. Το θέμα είναι υπό ποιες συνθήκες θα πάμε σε πρόωρες εκλογές και με ποιο διακύβευμα.
Είναι θετικό το κλίμα για την κυβέρνηση; Ή μάλλον... μπορεί να γίνει χειρότερο το κλίμα για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες;
Την παρούσα στιγμή ισχύει το μη χείρον βέλτιστον. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Πριν τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ ήταν πολλοί αυτοί που εκτιμούσαν πως το επιτελείο του Μαξίμου έψαχνε την ημέρα που θα έχουμε μηδέν νεκρούς και ελάχιστους διασωληνωμένους για να προκηρύξει σχεδόν αυτόματα πρόωρες εκλογές με τα κόμματα να στριμώχνονται ανάμεσα στη ΔΕΘ και τις skype συνδέσεις για τον προεκλογικό τους αγώνα. Εκλογές διπλές για να "καεί" η απλή αναλογική και να ανανεώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη λαϊκή εντολή εξασφαλίζοντας δυνητικά μία εξαετία στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι συνθήκες άλλαξαν με τη μετάλλαξη αλλά κοντά σε αυτή ήρθε να προστεθεί και η αφύπνιση των αντιεμβολιαστών (από άρνηση, φόβο ή τις κρατικές φοβέρες). Μέρα παρά μέρα εν μέσω θέρους σε πολλές πόλεις διοργανώνονται μικρά ή μεγαλύτερα συλλαλητήρια. Ουδείς γνωρίζει αν το Σεπτέμβριο που θα αρχίζουν οι αναστολές συμβάσεων και τα ανευ αποδοχών τα συλλαλητήρια γιγαντωθούν.
Κι όμως η κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαστικοτητα του εμβολιασμού και πλέον νομοθετεί υπέρ αυτής. Δεν χτυπά γροθιά στο μαχαίρι. Το έχει "μετρήσει".
Θεωρητικά λοιπόν:
Θα μπορούσαν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές να λάβουν έναν χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος για τον εμβολιασμό. Να θέσει δηλαδή η κυβέρνηση εμμέσως το ερώτημα. "Εμείς διαχειριστήκαμε επαρκώς την πανδημία έως τώρα, βελτιώσαμε το ψηφιακό κράτος, ενισχύσαμε και εμβολιάσαμε οργανωμένα και όσο μπορούσαμε αλλά τώρα είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο γιατί μας σαμποτάρουν. Ναι (με μας) ή όχι (με τους άλλους) στον υποχρεωτικό εμβολιασμό;"
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να παίξει στο "υγειονομικό γήπεδο" και να επιλέξει υπό συνθήκες αφόρητης πίεσης πλέον ανάμεσα σε γραμμή Ξανθού ή Πολάκη. Ο Τσίπρας έχει πληροφορηθεί εδώ και κάποιες βδομάδες το ενδεχόμενο και γι αυτό ουσιαστικά κάνει περιοδεία προεκλογικού χαρακτήρα (Κρήτη, Μυτιλήνη κλπ).
Το ΚΙΝΑΛ (που υπερψήφισε την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα) δεν έχει προλάβει να κάνει εσωκομματικές εκλογές που θα το φρέσκαραν σε κάθε αποτέλεσμα, και λέει τα ίδια πάνω κάτω με την κυβέρνηση, ενώ ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 με βάση τη στάση τους ούτε χάνουν ούτε κερδίζουν.
Και προσέξτε. Εκλογικό δίλημμα γύρω από την πανδημία και το εμβόλιο θα είναι τόσο σκληρό για την κοινωνία που ουδείς στα πάνελ θα ρωτάει για ελληνοτουρκικά, εργασιακά, ασφαλιστικό, ελάχιστη βάση εισαγωγής,πόθεν έσχες κλπ. Θέματα δηλαδή που φθείρουν την κυβέρνηση λίγο λίγο μέρα με την μέρα αλλά είναι σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο υπέρτατο αγαθό.
Ενισχυμένη θα βγει η Ελληνική Λύση η οποία όμως δεν προκαλεί φόβο στη Νέα Δημοκρατία καθώς πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να διεμβολίστει ανά πάσα στιγμή, ενώ η υπόλοιπη "αντιεμβολιαστική ψήφος" θα κατακερματιστεί στους διάφορους ακροδεξιούς αρχηγίσκους που δεν μπορούν να φτάσουν στο 3% τώρα. Γιατί αργότερα ποιος ξέρει.
Διχαστικό και σκληρό το συγκεκριμένο εκλογικό σενάριο αλλά υπάρχει στο τραπέζι. Ενέργειες, ενδείξεις αλλά και πληροφορίες ως κομμάτια παζλ το συνθέτουν σιγά σιγά.
Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας που είχε χθες γενέθλια και από σήμερα βαδίζει στο 48ο έτος της ζωής του, γιόρτασε κλειστά, οικογενειακά και χωρίς καμία δημοσιότητα ή ανάρτηση στα social media. Όπως λένε στην Κουμουνδούρου, και ως ένδειξη σεβασμού για αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία με τις καθημερινές απώλειες τους διασωληνωμένους και τους ανθρώπους που νοσούν ή είδαν τα σπίτια τους να καίγονται χθες και προχθές σε Αττική και Αχαΐα. Αυτοσυγκέντρωση δηλαδή προν την τελική μάχη.
Είναι σαφές πλέον ότι μετά το Δεκαπενταύγουστο θα πορευτούμε με σκληρά διλήμματα και κυνικές αποφάσεις.