Προνόμια για εμβολιασμένους: LIVE οι ανακοινώσεις Γεραπετρίτη, Γεωργιάδη [vid]
Το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού, τη λειτουργία νέων δραστηριοτήτων και τους κλειστούς χώρους, ανακοίνωσε το μεσημέρι η κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ενώ τη συνέντευξη συντόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι ο στόχος είναι τριπλός: να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προστρέξουν όσο το δυνατόν περισότεροι πολίτες, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία.
Για την σημασία του εμβολιασμού ο οποίος αποτελεί την ασπίδα της χώρας απέναντι στην πανδημία έκανε λόγο ο κ. Γεραπετρίτης.
Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση υιοθέτηση πλήρως το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής η οποία είχε μιλήσει για τρεις πυλώνες στρατηγικής. Ο πρώτος είναι η πειθώ. Ο δεύτερος είναι οι διευκολύνσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ο τρίτος πυλώνας είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε μονάδες υγείας κ.α.
«Αυτό που εισηγούμεθα είναι η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους που δεν είναι ουσιωδώς σημασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, όπως κλειστοί (εστιατόρια κλπ) ή ανοιχτοί με συνωστισμό (γήπεδα, συναυλίες κλπ).
Στους αμιγείς χώρους θα είναι όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους. Στους μεικτούς θα είναι όσοι θα έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ. Θα εναπόκειται στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα αποδέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.
Στους αμιγείς χώρους η χωρητικότητα θα είναι από 75% έως 85% χωρητικότητας. Στους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.
Οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.
Οι ανοιχτοί χώροι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, ενώ οι κλειστοί, όπως κινηματογράφοι από την 1η Ιουλίου.
https://www.youtube.com/watch?v=72_CSyiCabw&feature=youtu.be
Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξειδίκευσε τα μέτρα.
-Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σύστημα, το οποίο προσπαθεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να επιτρέψει την ελεύθερη λειτουργία της οικονομίας
-Στους αμιγείς χώρους θα είναι μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο. Σε αυτούς τους χώρους θα υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
-Στους μεικτούς χώρους πέραν των εμβολιασμένων θα μπορούν να είναι και οι μη εμβολιασμένοι με μάσκες και υποχρεωτικό αρνητικό rapid test. Στους μεικτούς κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ η πληρότητα θα είναι στο 50%
-Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test και υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.
Δείτε εδώ τις αποφάσεις
Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Αμιγείς χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Β. Μικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.
Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ)
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.