Προνόμια εμβολιασμένων: Πότε θα έρθουν - Τι θα αφορά εκτός από την εστίαση [vid]
Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθούν και στη χώρα μας τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Σε παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητές μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα».
Για παράδειγμα, επισήμανε, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους. Όπως μετέδωσε μάλιστα, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τα προνόμια στους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.
Όπως είπε, βέβαια, ο πρωθυπουργός, η συζήτηση περί προνομίων θα ξεκινήσει μόλις ανοίξουν και τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-24.
Σακελλαροπούλου: Το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου
Υπέρ της συνταγματικότητας τέτοιου είδους ρυθμίσεων τάχθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παρασκευής: Αυτά είναι τα προνόμια για τους εμβολιασμένους
Στη συζήτηση, που έχει ανοίξει για τα προνόμια των εμβολιασμένων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής. Οπως ξεκαθάρισε, σύντομα θα καταστεί σε όλους σαφές και με διαφάνεια ποια θα είναι η διαχείριση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Επικαλέστηκε παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο θα ισχύσει και στη χώρα μας.
Όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικά κίνητρα για τον κάθε πολίτη προκειμένου να τηρήσει ένα μέτρο, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας είναι ισχυρό το κίνητρο της προάσπισης της δημόσιας υγείας, ενώ σε άλλους πολίτες πιο ισχυρά είναι τα κίνητρα των ελεύθερων ταξιδιών και των μετακινήσεων.
«Η κοινωνία δεν σκέφτεται με έναν ενιαίο τρόπο, αυτό είναι κατανοητό και σεβαστό και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούνται διαφορετικά κίνητρα ή “προνόμια”, ώστε να πειστεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να λάβει τη σχετική απόφαση», υπογράμμισε.
Ο καθηγητής είπε ότι το ζήτημα των προνομίων θα το χαρακτήριζε «διαφορετική διαχείριση». «Για παράδειγμα, το να παρακολουθήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που είναι μια κοινωνική δραστηριότητα πολύ υψηλού κινδύνου, εκεί θα πρέπει να επιτραπεί μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με προνόμιο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα άτομα αυτά έχουν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο να μολυνθούν ή να μεταδώσουν, όταν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Άρα, καθίσταται αμέσως αυτό το γεγονός ασφαλές», υπογράμμισε ο Δημήτρης Παρασκευής.