Προνόμια εμβολιασμένων: Κλειδώνουν σε σύσκεψη στο Μαξίμου - Στις 12.00 οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό
Την ώρα που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός απέναντι στη διασπορά της πολύ μολυσματικής μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων αποστάσεων και υγιεινής και για τους πλήρως εμβολιασμένους, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει έξτρα μπόνους ελευθερίας για τους εμβολιασμένους.
Με γνώμονα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει ανακόψει τους γρήγορους ρυθμούς που κατέγραφε πριν από λίγο διάστημα, τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες όσο και στους νέους, η κυβέρνηση επιδιώκει να προσεγγίσει και να πείσει όσους παραμένουν δύσπιστοι ότι είναι αναγκαίο να πάνε να εμβολιαστούν παρέχοντας προνόμια.
Μάλιστα το θέμα εξετάζεται ενδελεχώς σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 12:00 θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσίαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.
Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.
«Διευκολύνσεις», όχι «προνόμια»
Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σε πρώτη φάση θα είναι στοχευμένα, χωρίς να τίθεται θέμα συνταγματικότητας, ενώ βασικό μήνυμα θα είναι πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση προκειμένου να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Μάλιστα, όπως ήδη έχουν προαναγγείλει κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τα μέτρα θα λειτουργούν προτρεπτικά με χαρακτήρα επιβράβευσης για όσους εμβολιάζονται και όχι τιμωρητικά για όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση δεν επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «προνόμια» αλλά τον όρο «διευκολύνσεις».
Συγκεκριμένα, τα μέτρα σε πρώτη φάση θα αφορούν τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και συγκεκριμένους χώρους διασκέδασης. Ειδικότερα, όσοι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο (και συγκεκριμένα από 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση) θα έχουν δυνατότητα για:
1.Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν θα αφορά σουπερμάρκετ, ΜΜΜ, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία.
2.Πρόσβαση σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια κλπ, χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς
3.Μετάβαση σε εργασία και γυμναστήρια από σήμερα, χωρίς self test, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
4.Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς να πρέπει να κάνουν PCR, rapid ή self test
5.Ελεύθερη μετακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου.
Αποδεικτικό του πλήρους εμβολιασμού θα αποτελεί το ψηφιακό πιστοποιητικό με τον κωδικό QR. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα πως και από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος.
Μιλώντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με τα προνόμια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι «στις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία κυρίως των ανθρώπων κι έχουν το στοιχείο της υψηλής μαζικής συνάθροισης, εκεί θα δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ή για όσους έχουν νοσήσει.
Στον αντίποδα, όποιος θέλει να έχει και πελάτες οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται την υποχρέωση για εφαρμογή πιο αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λπ. Συνεπώς εδώ δίνεται η δυνατότητα και στους πολίτες αλλά και στις επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο προσομοιάζει ουσιαστικά στις συνθήκες κανονικότητας που γνωρίζαμε πριν από την πανδημία ή τα πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται και τώρα».
Μιλώντας για τους ίδιους σχεδιασμούς και ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε (MEGA): «Δεν θα υποχρεώσουμε εμείς κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως θα πούμε ότι ο κανόνας στον κλειστό χώρο είναι να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι, σας διαβεβαιώ ότι όλοι οι επιχειρηματίες θα το τηρήσουν για το συμφέρον τους».
Αντιδράσεις στην εστίαση
Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για προνομιακή μεταχείριση στις επιχειρήσεις που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις στον χώρο της εστίασης. Οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στις πλάτες τους, επιμένοντας ότι δεν μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι τον ρόλο της αστυνόμευσης και του υγειονομικού ελέγχου του κοινού, διαχωρίζοντας τους πελάτες σε εμβολιασμένους και μη.
Οι πρώτες ενστάσεις διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά. «Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του. «Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς;», αναρωτήθηκε, αναδεικνύοντας τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου. «Ας επιλέξει κάθε συνάδελφος αν θέλει να κάνει Covid-free το εστιατόριό του. Ο κ. Γεωργιάδης εμμέσως είπε ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε.