Μιτσκόσκι: «Δικαίωμά μας να αποκαλούμε τη χώρα μας "Μακεδονία"»
Ο επικεφαλής του VMRO μάλιστα πετάει το γάντι στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Νέα πρόκληση από τη Βόρεια Μακεδονία: Μετά την Πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο επικεφαλής του VMRO DPMNE Χρίστιν Μιτσκόσκι δήλωσε πως είναι δικαίωμά του να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία».
Μάλιστα πετάει το γάντι στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας πως εάν θεωρεί ότι η Συμφωνία παραβιάζεται τότε «υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο...».
Στη γραμμή της νέας Προέδρου ο Μιτσκόσκι υποστήριξε πως θα χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» και πως αυτό δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εάν η Ελλάδα πιστεύει ότι παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελα να συμβεί γιατί εμείς καλούμε σε καλές και φιλικές γειτονικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του VMRO ο οποίος μάλιστα συμπλήρωσε πως αυτό που περίμενε από τη χώρα μας ήταν καταρχάς... συγχαρητήρια για την επικράτηση στις εκλογές.
Σημείωσε δε πως προσδοκά σύντομα να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του και τις «μακεδονικές» να πράξουν το αντίστοιχο στην Ελλάδα...
«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις. Θέλουμε πολύ καλές γειτονικές σχέσεις με την Ελλάδα».
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ακόμη πως προσδοκεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Μπαράζ αντιδράσεων από τις δηλώσεις της νέας Προέδρου
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας κατά την ορκωμοσία της είχαν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων από τις Βρυξέλλες ενώ έφεραν άγρια πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να τα ψηφίσει, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οι δηλώσεις Μιτσκόσκι πάντως έρχονται να «προλάβουν» την Αθήνα που μετά από την τοποθέτηση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα παρέπεμπε στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για το εάν και κατά πόσο η γειτονική χώρα θα προχωρούσε και επίσημα σε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είπε, ακόμη, πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός» και προτρέπει το ίδιο να κάνει και η ΠτΔ.
Αποτέλεσμα Δημοσκόπησης:
Η Ελλάδα πρέπει ή όχι να κυρώσει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία;
Έχουν φηφίσει: 154