Πρώην κατάσκοπος αποκαλύπτει: Πώς θα «ξετρυπώσετε» τον ψεύτη με 3 απλά βήματα
Oδηγός πλεύσης ενάντια στο ψέμα και τους εκφραστές του
Μπορεί ο συμπαθέστατος ήρωας από το παιδικό παραμύθι, Πινόκιο, όταν λέει ψέματα να είναι εμφανές σε όλους, αλλά τι γίνεται στην πραγματική μας ζωή; Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος μας λέει ψέματα; Ποιες είναι οι καίριες και στοιχειώδεις ενδείξεις; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που μας αποκαλύπτουν ότι απέναντί μας ως συνομιλητή έχουμε έναν καλό χειριστή του ψεύδους;
Σε αυτό το ερώτημα μπορεί να βοηθήσουν οι συμβουλές που έδωσε μία πρώην κατάσκοπος των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως γράφει το The Focus, για το πως να ξεχωρίσετε πότε κάποιος σας λέει ψέματα ή αποσιωπά την αλήθεια.
Συγκεκριμένα, η πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών, Evy Poumpouras, είπε ότι υπάρχουν τρία βήματα για να «ξετρυπώσεις» έναν ψεύτη.
Διαίσθηση
«Πρώτον, εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Εάν αισθάνεστε ότι κάποιος λέει ψέματα, μάλλον είναι. Το μυαλό σας είναι πιο έξυπνο από όσο νομίζετε». Η διαίσθηση άλλωστε είναι η φυσική ικανότητα να γνωρίζεις κάτι χωρίς καμία απόδειξη ή ένδειξη. Είναι ένα συναίσθημα που το έχει ενστικτωδώς ο κάθε άνθρωπος.
Γλώσσα του σώματος
Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να δούμε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι άνθρωποι. Αν λένε ψέματα, θα σας το δείξουν με τη γλώσσα του σώματός τους. Η πρώην πράκτορας εξήγησε ότι «συνηθίζουμε σε μοτίβα για τους ανθρώπους», δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τις περισσότερες φορές.
Εάν κάποιος ξεφεύγει από αυτό τον συμπεριφορικό «παρονομαστή», ξέρετε ότι κάτι συμβαίνει. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούν συνήθως οπτική επαφή αλλά ξαφνικά κοιτάζουν προς τα κάτω.
Περιέργεια
Μόλις αλλάξει η συμπεριφορά κάποιου, γίνεστε περίεργοι για το τι κρύβουν και είναι σημαντικό να ενεργήσετε βάσει αυτής της περιέργειας. Πρέπει να τους εξετάσετε με έξυπνες ερωτήσεις, οι οποίες θα εκνευρίσουν το άτομο, κάνοντάς το να εκθέσει τον εαυτό του.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν κάτι ασυνήθιστο, το καταγράφουν και το αγνοούν. Δεν δίνουν συνέχεια με απανωτές ερωτήσεις», είπε η ειδικός.