Προγραμματικές δηλώσεις: Τι θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα ο πρωθυπουργός -στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο - θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής και τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν προκειμένου να υλοποιηθούν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις.
Όπως επανειλημμένως έχει διαμηνυθεί προτεραιότητα θα δοθεί στη διαμόρφωση μιας οικονομικής πολιτικής που θα έχει ως τελικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους.
Συνεπώς η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή θα κινηθεί στο πρόταγμα: «Kαλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα».
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού της προηγούμενες μέρες στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας έδωσαν τον τόνο για το ποιες θα είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», είπε στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία».
Δέκα νέα μέτρα στήριξης
Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προβλέπονται δέκα μέτρα σε βάθος τετραετίας:
- Αύξηση για κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Μάλιστα τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει εκ νέου η διαβούλευση για μία νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2024, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας.
- Αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 1500 ευρώ μέχρι το 2027
- Περαιτέρω επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μέτρο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης απασχόλησης.
- Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από το 2024, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης κ.α.
- Αύξηση από το 2024 της οικογενειακής παροχής στο δημόσιο. Ειδικότερα το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για τα δύο παιδιά, από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά.
- Μικρότερο «πέναλτι» για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Σήμερα η περικοπή είναι ενιαία - 30% της σύνταξης - ωστόσο με την νέα ρύθμιση θα υιοθετηθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα με υπολογισμό των ημερών εργασίας
- Αύξηση των συντάξεων κοντά στο 4% την επόμενη χρονιά, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω ευνοϊκές διατάξεις για τους συνταξιούχους, όπως για παράδειγμα ένα « ψαλίδισμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Χορήγηση εκ νέου μίας εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί πως για τους συνταξιούχους το ποσό της ετήσιας αύξησης - που για παράδειγμα φέτος ήταν 7.75% - αξιοποιείται για να «σβήσει» σταδιακά η προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ζεστό χρήμα. Φέτος δόθηκε ένα εφάπαξ ποσό από 200 έως 300 ευρώ σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και ανάλογο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί και το 2024.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
- Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027.
Η ανάσχεση της ακρίβειας
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας- ειδικά στα τρόφιμα- αποτελεί ένα από τα κομβικά στοιχήματα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό πρόσθετα μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή. Ήδη, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» πήρε παράταση, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση και στο Market Pass, πιθανόν με διαφορετικά κριτήρια.
Ωστόσο η θετική πορεία των εσόδων του πενταμήνου, τα οποία κινήθηκαν σημαντικά πάνω από τους στόχους, διευκολύνει τη συμπερίληψη στο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση των συνεπειών της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, πρόσθετων πρωτοβουλιών οπότε δεν αποκλείονται εκπλήξεις στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.
Να σημειωθεί ακόμα πως για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» - που προβλέπει φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους από 25 έως 39 ετών - έχει κλειδώσει ο διπλασιασμός των δικαιούχων (που από τις 10.000 θα πάνε στις 20.000)
Στο φορολογικό πεδίο, τα μέτρα θα «τρέξουν» σε δόσεις μέσα στην τετραετία και το 2024 η αρχή θα γίνει με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Όσον αφορά σε μόνιμες μειώσεις στο ΦΠΑ θα εξεταστούν στο δεύτερο μισό της τετραετίας, καθώς αυτό που τονίζεται από την κυβέρνηση είναι πως στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Επιτελικό κράτος και Υγεία
«Το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των νόμων που θα ψηφίζουμε, παρά η εφαρμογή τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέα κυβέρνησης σχετίζεται με την οργάνωση του κράτους – τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους.
Ειδικό βάρος είχε και η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, όπου ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο την επείγουσα ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Παράλληλα βασική δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η πρόσληψη 10.000 εργαζόμενων στην Υγεία κάτι που για τον κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στον πολύπαθο τομέα της υγείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να προσληφθούν άνω των 800 εργαζομένων ιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, αλλά προκήρυξη που είχε βγει στον «αέρα» τους προηγούμενους μήνες.