Καιρός με ανέμους τύπου Foen - Τι είναι και πού θα εμφανιστούν
Άνεμοι τύπου Foen θα πνέουν αύριο Τρίτη (23/4), σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.
Συγκεκριμένα, στην πρόγνωσή του για τον καιρό της Τρίτης ο κ. Κολυδάς υπογραμμίζει τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, αλλά και την ύπαρξη ισχυρών ανέμων τύπου Foen.
Αναλυτικά η ανάρτηση
«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι "πρωτοφανές", όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά.
Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen» αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ.
Τι είναι οι άνεμοι Foen
Ο λεγόμενος καταβατικός άνεμος, ή καταβάτης, κοινώς «κατεβασιά», ανήκει στη κατηγορία των περιοδικών ανέμων. Ο καταβάτης άνεμος είναι εκείνος που πνέει προς τα κάτω από τις κορυφές βουνών ή υψηλές ακτές.
Η δημιουργία του οφείλεται στη διαφορά πυκνότητας του αέρος που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή τις ακτές με εκείνο των παρακείμενων περιοχών. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη ψύξη λόγω νυκτερινής ακτινοβολίας ή και σε άλλα αίτια (π.χ. στο χιονοσκεπές των κορυφών ή των ακτών).
Κολυδάς: «Θα μας επισκεφτεί σκόνη από την Άραλη»
Νωρίτερα σε προηγούμενη ανάρτησή του είχε αναλύσει μια άλλη παράμετρο σχετικά με την αφρικανική σκόνη, η οποία θα μας επισκεφθεί έντονα αύριο.
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του εξηγεί:
«Η ΑΡΑΛΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΣΚΟΝΗΣ-ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΚΟΝΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ?
Η λίμνη (θάλασσα) της Αράλης, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή, βρίσκεται στην κεντρική Ασία, μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Το όνομά της σημαίνει “η λίμνη των νησιών” και της δόθηκε εξαιτίας των περισσότερων από 1500 μικρών νησιών που κάποτε ήταν διάσπαρτα σε αυτή
Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο κομμάτια από αυτό που κάποτε ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Καθώς η Θάλασσα της Αράλης έχει μετατραπεί σε έρημο, γνωστή ως Αραλκούμ, το χώμα από τον ξηρό πυθμένα της λίμνης έχει προστεθεί στη σκόνη που στροβιλίζεται πάνω από την Κεντρική Ασία .
Μέρος της σκόνης μπορεί να φτάσει και στη χώρα μας . Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί».