Προγεννητική αγωγή: Τα βίντεο που κατέβασε το Υπουργείο Παιδείας με περιεχόμενο μεσαιωνικό
Προγεννητική αγωγή: Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο πρόεδρος του Γιάννης Αντωνίου απέσυραν άμεσα τα τρία βίντεο για την προγεννητική αγωγή μετά το σάλο που προκλήθηκε.
Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην απόσυρση των βίντεο καθώς προωθούσαν αντιεπιστημονικές απόψεις σχετικά με την κυοφορία και τη γέννηση των παιδιών, βίντεο που εστάλησαν για να προβληθούν σε μαθητές γυμνασίων.
Στα επίμαχα βίντεο αναφέρονται ιδέες όπως ότι η ζωή του παιδιού ξεκινά από τη στιγμή που η γυναίκα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει παιδί, η κύηση, είναι το σχέδιο και η έγκυος το υλοποιεί, το DNA του παιδιού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους, η μητέρα, εκτός από το αίμα της, περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή, η ομοφυλοφιλία οφείλεται στη μη αποδοχή του φύλου από τη μητέρα, που επιθυμούσε να έχει το παιδί της διαφορετικό φύλο, θέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής οι οποίες είναι αναχρονιστικές και προσβλητικές για τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο.
Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική εταιρία «έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε…», η οποία παρενέβη για την ανάκληση του προγράμματος από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Τα τρία βίντεο προκάλεσαν σάλο στα social media, με το hashtag #video_γονιμότητας να είναι πρώτο στις τάσεις. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του αναφέρει, «Άλλο ένα σκοταδιστικό, αντιεπιστημονικό, προσβλητικό για τα δικαιώματα των γυναικών πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποσύρεται άρον άρον».
Πρέπει να αναφερθεί ότι το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» έχει χαρακτηριστεί ως «αιρετικό» από την Εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, η Εκκλησία αντιμετωπίζει την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής ως αποκρυφιστική/θεοσοφιστική αίρεση.
Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου αναφέρει ότι «Κάναμε λάθος... οι απόψεις που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα βίντεο είναι αντίθετες με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας, εστιάζοντας στο δικαίωμα του ανθρώπου για αυτοδιάθεση». Η εξήγηση του προέδρου του ΙΕΠ είναι ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες προγράμματα που υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και στέλνονται στο ΙΕΠ για έγκριση και αξιολόγηση πέρασε και το συγκεκριμένο χωρίς να γίνει αντιληπτό.
Τα τρία βίντεο αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», η σύλληψη του οποίου ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα έχει την ιδέα να κάνει ένα παιδί. Η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους ξεκινάει από τη σύλληψη της ιδέας της κύησης και ότι η μητέρα, εκτός από τροφή και θρεπτικές ουσίες, περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της και την πνευματική τροφή, ενώ οι ασθένειες συνδέονται με την εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν εκδηλωθούν δεκαετίες μετά.
https://www.youtube.com/watch?v=EjgX8zPBZuk&t=1s
Η Μαλαματένια Ρούλα, από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής αναφέρει ότι «τα πάντα ξεκινούν τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού». Μάλιστα στηρίζει το επιχείρημα στην αρχαία Κίνα, που μετρούσαν την ηλικία του παιδιού από τη σύλληψη και στα πιστεύω κάποιας αφρικανικής φυλής, τα μέλη της οποίας θεωρούσαν ότι η ηλικία του παιδιού ξεκινά από τη στιγμή που η γυναίκα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει παιδί. Η κύηση, αναφέρει, είναι το σχέδιο και η έγκυος τo υλοποιεί. Από τα επιχειρήματα δεν λείπουν και πληροφορίες από την αρχαία ελληνική γραμματεία, με τον Σωκράτη να λέει « ότι μετά τη γέννηση είναι αργά για την οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί» και από την εκκλησία, όπου «…ο άγιος Πορφύριος υποστηρίζει ότι αγωγή υγείας αρχίζει με τη σύλληψη γιατί τότε από την ανυπαρξία περνάμε στην ύπαρξη».
https://www.youtube.com/watch?v=IX6XapbgKWI
Σύμφωνα με τη θεωρία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης του ζεύγους. «Όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του». Τα παραδείγματα αντλούνται από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα παιδιά που προήλθαν από την ένωση Θεών, καθώς «… οι μύθοι συμβολίζουν την ποιότητα της πνευματικότητας του ζεύγους».