Προειδοποίηση των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών για τους «ωραίους» και τις «ωραίες»
Οι ξένοι πράκτορες «εκμεταλλεύονται» με στοχευμένες διαδικασίες συγκεκριμένα χαρακτηριστικά νεαρών φοιτητών.
Μία απίστευτη προειδοποίηση εξέδωσαν οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες προς του φοιτητές της χώρας. Συγκεκριμένα, προειδοποιούν τους φοιτητές που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα να προσέχουν «τους ωραίους άντρες και τις όμορφες γυναίκες», οι οποίοι ίσως τους δείξουν συναισθηματικό ενδιαφέρον, με στόχο να τους κάνουν κατασκόπους για λογαριασμό ξένων χωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέματα εθνικής ασφαλείας.
Η υπηρεσία ασφαλείας του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας έγραψε στη δημόσια ομάδα, WeChat, στον λογαριασμό της στα κοινωνικά δίκτυα λεπτομέρειες σχετικά με αυτά που θα πρέπει να προσέχουν οι φοιτητές, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν με διάφορους τρόπους ώστε να αποκαλύψουν απόρρητες πληροφορίες για το κράτος.
Όπως έγραψε, οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν διαπιστώσει ότι οι ξένοι πράκτορες και οι κατάσκοποι έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες διαδικασίες με στόχο να διεισδύσουν σε νεαρούς φοιτητές.
Στην ανακοίνωση των κινεζικών αρχών τονίζεται επίσης ότι αυτοί οι ξένοι πράκτορες «εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά των νεαρών φοιτητών, όπως η αυξημένη περιέργεια και η προθυμία τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα και εμπειρίες».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που αποκαλύπτει το θέμα, η Κίνα προσπαθεί εδώ και καιρό να περιορίσει τις ενέργειες ξένων παραγόντων, που θεωρεί ότι αποτελούν απειλή στην εθνική της ασφάλεια, εκδίδοντας πολλές προειδοποιήσεις φέτος στους πολίτες της, ενώ ταυτόχρονα δίνει στη δημοσιότητα και διάφορες υποθέσεις κατασκοπίας που έχουν αποκαλύψει οι αρχές.
Πώς δρουν οι μυστικοί πράκτορες
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι Κινεζικές αρχές εκτιμούν ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες στοχεύουν συγκεκριμένα νεαρούς φοιτητές που έχουν πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και επιστημονικά δεδομένα, ενώ οι ίδιοι κυκλοφορούν ως πανεπιστημιακοί ή υπάλληλοι ερευνητικών ιδρυμάτων ή ακόμα και εργαζόμενοι σε εταιρείες συμβούλων.
Στη συνέχεια, πλησιάζουν νεαρούς φοιτητές προσφέροντάς τους «καλοπληρωμένες ευκαιρίες που αφορούν έρευνα της αγοράς ή ακαδημαϊκές ανταλλαγές».
Από τη στιγμή που ο φοιτητής εκφράσει ενδιαφέρον, οι Κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών τους παρέχουν την αποκαλούμενη δωρεάν εκπαίδευση και οδηγίες μέσω κοινωνικών δικτύων, τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης.
Επίσης, όπως επισημαίνεται, οι εν λόγω ξένοι πράκτορες συχνά είναι «πολύ όμορφοι άντρες και γυναίκες, οι οποίοι αναπτύσσουν οικειότητα και ενδιαφέρον για το στόχο τους, παρασύροντας τους νεαρούς φοιτητές σε μία παγίδα έρωτα με ψεύτικα αισθήματα».
Πάντως, όπως επισημαίνει το Reuters, παρά τις αναλυτικές λεπτομέρειες για τις πρακτικές τους, οι Κινεζικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα παραδείγματα ή στοιχεία για τις καταγγελίες τους.