Θεραπευτικά πρωτόκολλα: «Κόφτες» στη συνταγογράφηση για 9 παθήσεις
Σε εφαρμογή τίθενται δείκτες αυστηρής παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων εννέα παθήσεων. Θα συνοδεύονται από προειδοποιητικά μηνύματα και περιορισμούς στη συνταγογράφηση.
Ειδικότερα δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν ο Υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους με την οποία εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα τους.
«Οι δείκτες αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται ο βαθμός, στον οποίο τα πρωτόκολλα επιτελούν τον στόχο τους, ο οποίος είναι να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή, η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης», αναφέρει η Απόφαση.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα πρωτόκολλα:
- για τον σακχαρώδη διαβήτη,
- για τη δυσλιπιδαιμία,
- για την ψωρίαση
- για την ψωριασική αρθρίτιδα
- για την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
- για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
- για την ελκώδη κολίτιδα
- για τη νόσο Crohn
- για την οστεοπόρωση.
Οι δείκτες
Με την απόφαση ορίζονται τρεις βασικές κατηγορίες δεικτών παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων καθορίζονται.
Αρχικά, εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως αυτό ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.
Η δεύτερη κατηγορία δεικτών αφορά τον ρυθμό ένταξης στο πρωτόκολλο και στις συνθήκες μετάβασης σε επόμενα βήματα.
«Ενδεικτικά αναφέρονται: συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, αριθμός νέοδιαγνωσθέντων ασθενών, ποσοστό νέοδιαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχθηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου, μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος, ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου για πάθηση, για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο», σύμφωνα με την ΥΑ.
Τέλος, προστίθενται και δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής (ενδεικτικά αναφέρεται η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων ή περιορισμών κατά τη συνταγογράφηση.
Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την εξαγωγή, δύο φορές τον χρόνο, αλλά και την αξιολόγηση των δεικτών παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Εντός του Ιανουαρίου θα εξάγονται τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους, και εντός του Ιουλίου τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Στη συνέχει η ΗΔΙΚΑ θα αποστέλλει τα συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Υγείας, «από τα οποία δεν θα μπορεί να προκύψει ταυτοποίηση ούτε των ασθενών, ούτε των ιατρών», όπως διευκρινίζεται.
«Τα στοιχεία αυτά, θα αξιοποιούνται σε συνεργασία με την Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και δημιουργίας Μητρώων Ασθενών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τόσο των θεραπευτικών πρωτόκολλων, όσο και της συνταγογράφησης γενικότερα», καταλήγει η ΥΑ.