Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ψηφοφορία πρώτη: Ποιοι λένε «ναι» σε Τασούλα, η «μάχη» Γιαννίτση - Κατσέλη
Ο κ. Τασούλας θα πρέπει να περιμένει, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου να πάρει το κλειδί του προεδρικού Μεγάρου καθώς η Βουλή δεν πρόκειται να του δώσει σήμερα την πολυπόθητη πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα.
Η σημερινή πρώτη ψηφοφορία για το νέο ένοικο της Ηρώδου Αττικού θα αποβεί άκαρπη, καθώς ο καταστατικής χάρτης της χώρας είναι σαφής: εάν δεν συγκεντρωθούν τα ⅔ του Σώματος, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται πέντε ημέρες αργότερα.
Εκτός της συμπολίτευσης, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές προσανατολίζονται στην υπερψήφιση του Κωνσταντίνου Τασούλα , ο οποίος εκτιμάται ότι θα λάβει συνολικώς 162 «ναι». Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον επίσης διαγραφέντα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ Μάριο Σαλμά, αλλά και τον προερχόμενο από την Ελληνική Λύση Παύλο Σαράκη. Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες «ναι» θα πουν και οι πρώην Σπαρτιάτες Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχαήλ Γαυγιωτάκης που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η «μάχη» της κεντροαριστεράς με Γιαννίτση και Κατσέλη
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Τάσο Γιαννίτση, ενώ με την πρόταση Ανδρουλάκη αναμένεται να συνταχθούν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, νυν ανεξάρτητος Πέτρος Παππάς - ο οποίος φλερτάρει σταθερά με τη Χαριλάου Τρικούπη - αλλά και ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.
Την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θα στηρίξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι της Νέας Αριστεράς και ορισμένοι ανεξάρτητοι, ανάμεσά τους, κατά πληροφορίες, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Αθηνά Λινού και η Αρετή Παπαϊωάννου. Η τελευταία ασθενεί με γρίπη και δεν αποκλείεται να απουσιάζει. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου που θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο.
Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει περισσότερες ψήφους από εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, δεύτερο σε ψήφους, μετά από τον Κώστα Τασούλα, εκτιμάται πως θα αναδειχθεί το… «παρών».
Κι αυτό διότι, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας αλλά και αρκετοί ανεξάρτητοι αναμένεται να δηλώσουν «παρών». Η ΝΙΚΗ δε έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για τον Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Κώστα Κυριακού.
Όσο για τους Σπαρτιάτες, παρά τα θετικά λόγια που επεφύλαξε ο Βασίλης Στίγκας για τον προταθέντα από τον πρωθυπουργό για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, δεδομένου ότι ακολούθησε η κατηγορηματική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι οι ψήφοι του μορφώματος «δεν είναι ευπρόσδεκτες», φαίνεται να αλλάζουν ρότα και να μην υπερψηφίζουν. Μένει να φανεί εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τους Σπαρτιάτες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν την πρόταση της ΝΙΚΗΣ.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η σημερινή ψηφοφορία δεν ευοδωθεί, το Σώμα θα οδηγηθεί στην ψηφοφορία νούμερο δύο, η οποία θα διεξαχθεί στις 31 Ιανουαρίου, με τον πήχη να παραμένει ο ίδιος, καθώς απαιτείται και πάλι πλειοψηφία ⅔, ήτοι 200 βουλευτές.
Σε περίπτωση που και πάλι δεν βρεθούν οι ψήφοι, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο πήχης πέφτει στις 180 ψήφους, με την τρίτη ψηφοφορία να πραγματοποιείται στις 6 Φεβρουαρίου. Εάν και πάλι δεν βγει λευκός καπνός, το Σώμα θα οδηγηθεί σε τέταρτη εκλογική διαδικασία στις 12 Φεβρουαρίου, κατά την οποία και απαιτούνται 151 ψήφοι. Στο Σύνταγμα υπάρχει πρόβλεψη και για πέμπτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί σχετική πλειοψηφία, θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι η Βουλή δε θα φτάσει σε αυτό το σημείο.