Πρόεδρος εργαζομένων ΑΧΕΠΑ: Βγάζω το καπέλο σε ιδιώτες που μας δίνουν τρόφιμα από τα κλειστά μαγαζιά τους
«Δεν βγήκαν χρήματα από τον δημόσιο κορβανά, παρά μόνο από ιδιώτες. Αυτοί τράβηξαν το κουπί της πανδημίας», τόνισε ο Μπάμπης Κοροξένος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, σημείωσε ότι «όσο υπάρχουν ιδιώτες που ενδιαφέρονται για το σύστημα, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Όλα τα νοσοκομεία θα είχαν, αν δεν υπήρχαν χορηγίες. Ακόμη και σήμερα η λειτουργία του νοσοκομείου είναι με χορηγίες από ιδιώτες».
Περιγράφοντας την κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα και συγκρίνοντάς την με τον περασμένο Οκτώβριο, είπε: «Η Θεσσαλονίκη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις προηγούμενες εβδομάδες. Καταγράφονται τα λιγότερα περιστατικά σε μονάδες και κλινικές. Έχουμε 11 διασωληνωμένους, από τα 43 κρεβάτια, που ήταν γεμάτα. Μόλις 30 άτομα νοσηλεύονται με covid. Τότε, φοβηθήκαμε, αλλά μάλλον απέδωσαν τα μέτρα και φρέναραν τη μεγάλη εισροή των ασθενών στα νοσοκομεία. Βέβαια, γονάτισαν οι εργαζόμενοι».
Αναφερόμενος στους non covid ασθενείς, είπε ότι είναι ένα ζήτημα που «πρέπει να το δουν σοβαρά». «Φθάσαμε στο σημείο να λέμε ότι θέλουμε να γλιτώσουμε την κοινωνία από την εισβολή του κορoνοϊού, αλλά δεν καταμετρώνται οι θάνατοι που προέρχονται από άλλες ασθένειες», τόνισε, ενώ εστίασε και στο ψυχολογικό σκέλος της πανδημίας, λέγοντας: «Όλοι αυτοί που θα χρειαστούν ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, κάποιοι θα μπορούν να το καλύψουν ιδιωτικά, πολλοί ωστόσο δεν θα έχουν την άνεση κι αυτό θα βγει στην επιφάνεια αμέσως μετά και θα είναι ένα δύσκολο κομμάτι για να διαχειριστεί όποιος κι αν κυβερνάει τότε».
Ερωτηθείς για το κατά πόσο ενισχύθηκε το ΕΣΥ τους τελευταίους μήνες, είπε: «Από την αρχή της πανδημίας, αυτό που έγινε από τα υπουργεία είναι να ενισχύσουν τα νοσοκομεία – στο κομμάτι των εργαζομένων – με επικουρικούς και εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, που όμως έχουν ημερομηνία λήξης. Θα φύγουν και πίσω θα μείνουν κενέ οι θέσεις, με τις τραγικές ελλείψεις που υπήρχαν. Ο μέσος όρος ηλικίας στο προσωπικό είναι τα 50 έτη. Ένα γερασμένο προσωπικό θα φορτωθεί το τρίτο κύμα που θα μας χτυπήσει την πόρτα».
Ξεκαθαρίζει ότι «δεν βγήκαν χρήματα από τον δημόσιο κορβανά, παρά μόνο από ιδιώτες. Αυτοί τράβηξαν το κουπί της πανδημίας».
«Εγώ το χειροκρότημα θα το έδινα σε αυτούς (ιδιώτες), που θα σηκώσουν όλο το βάρος της πανδημίας. Εμείς τραβάμε ζόρια, αλλά τέλος του μήνα θα πληρωθούμε. Όλοι αυτοί που είναι έξω υποφέρουν. Βγάζω το καπέλο σε ιδιώτες που μας δίνουν τρόφιμα, αναψυκτικά, ό,τι έχει ο καθένας, από τα μαγαζιά τους που έχουν κλείσει. Και παρ΄ όλα αυτά, έρχονται και μας βοηθούν».