Προεδρία της Δημοκρατίας: Επιλογή με τις μικρότερες απώλειες
Φτάνουμε στο τέλος μιας ανακοίνωσης που έχει γίνει σήριαλ. Ποιο θα είναι το πρόσωπο ενός θεσμού που δεν έχει ουσιαστικά αρμοδιότητες, ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν μπορεί πλέον να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ ζητούν κεντροδεξιό πρόεδρο και το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μια… παράδοση η οποία όμως έχει πάψει να ισχύει από την στιγμή που άλλαξε το Σύνταγμα και η προεδρική εκλογή δεν συνδέεται πλέον με τον ενδεχόμενο της πτώσης της κυβέρνησης. Για αυτό πρότειναν τα κόμματα που ήταν στην εξουσία υποψήφιο από άλλη πολιτική παράταξη, δεν υπήρχε λοιπόν καμία παράδοση.
Σίγουρα όμως οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει η κυβερνητική πρόταση θα προκαλέσει πολιτικές συζητήσεις. Είτε ο αριθμός είναι μικρός, είτε είναι μεγάλος. Είτε ψηφίσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, είτε υπάρξουν «γαλάζιες» αποχές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός πως έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να εκλέξει όποιον υποψήφιο επιθυμεί, θέλει το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει να έχει ευρεία αποδοχή. Με απλά λόγια θέλει να κερδίσει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ δηλαδή να συγκεντρώσει στην καλύτερη περίπτωση 186 ψήφους. Το παραπάνω σενάριο δεν πρόκειται να συμβεί με έναν κεντροδεξιό υποψήφιο γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει αποφασίσει να προτείνει πρόσωπο που θα προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστέρας.
Εκείνο που θα μετρήσει ο πρωθυπουργός είναι οι πιθανές απώλειες που ενδεχομένως να υπάρξουν από την γαλάζια κοινοβουλευτική ή με πιο πρόσωπο θα συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ. Από τα ονόματα που έχουν παρελάσει, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου ή του Γιάννη Στουρνάρα εκείνο το οποίο θα προκαλέσει τις λιγότερες απώλειες ενώ θα φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι άλλο από την νυν πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Παρά τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, δύσκολα κάποιος βουλευτής δεν θα την ψηφίσει από την στιγμή που το είχε πράξει πριν από πέντε χρόνια. Το ίδιο ισχύει βέβαια για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν στηρίξει την συγκεκριμένη υποψηφιότητα καθώς ήταν και η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Μάλιστα είχε συγκεντρώσει 261 ψήφους. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο ενώ με τις τοποθετήσεις της δεν έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της κεντροαριστεράς.
Οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα δεν αποκλείεται να περιπλέξει τα πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει την έκπληξη. Ωστόσο στην περίπτωση που δεν επιλέξει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει και τον λόγο για τον οποίο επέλεξε να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας της