Προανακριτική για Παππά: Μήνυση σε βάρος του Σταύρου Κελέτση κατέθεσε ο πρώην υπουργός
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσήλθε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του Γιάννη Μαντζουράνη και Βαγγέλη Γεωργακόπουλο, και κατέθεσε μήνυση σε βάρος του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής Σταύρου Κελέτση.
Ειδικότερα, ο κ. Παππάς εγκαλεί τον κ. Κελέτση για αλλοίωση των πρακτικών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι έχουν αφαιρεθεί από τα πρακτικά ουσιώδεις δηλώσεις του Χρήστου Καλογρίτσα περί sms. Ο κ. Παππάς με τη μήνυσή του, αποδίδει στον κ. Κελέτση, τα αδικήματα, της ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφίας και παράβαση καθήκοντος και ζητεί να ελεγχθεί ποινικά ο πρόεδρος της επιτροπής.
Σε δήλωσή του ο κ. Παππάς, ανέφερε:
«Η διαδικασία αυτή μπορεί να εξελίσσεται σε μία παρωδία σε έναν τραγέλαφο και σε έναν πολιτικό κόλαφο για τους εμπνευστές της. Δεν θα επιτρέψουμε όμως η παρανομία να γίνει μία καθημερινότητα.
Καταθέσαμε μήνυση κατά του προέδρου της Επιτροπής του κ. Κελέτση, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι κατά το δοκούν θα σβήνει και θα γράφει από τα πρακτικά λες και τα πρακτικά είναι το τεφτέρι του για τα ψώνια. Αυτό το πράγμα δεν θα γίνει ανεκτό και στέλνουμε ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα. Καθένας θα έρθει ενώπιον των ευθυνών του».
Μιλώντας νωρίτερα στον Alpha 98,9 ο κ. Μαντζουράνης και εξήγησε:
«Τα πρακτικά κρατώνται με μαγνητόφωνο. Μετά απομαγνητοφωνούνται. Έχουν δικαίωμα και το κάνουν τα μέλη της Επιτροπής αν θέλουν - το κάνει συστηματικά και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ - ένα βουλευτής ακούει το μαγνητόφωνο και κάνει αντιπαραβολή με το κείμενο. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, σε μία συνεδρίαση που εξετάζεται ο κ. Καλογρίτσας ότι είχαν διαγραφεί από τα γραπτά πρακτικά, ορισμένα κομμάτια από την προφορική κατάθεση. Κομμάτια του κ. Καλογρίτσα. Ζητήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και υπεβλήθη γραπτό αίτημα από τον κ. Παππά, όπως έχει δικαίωμα, να συμπληρωθούν τα πρακτικά και να μπει στα γραπτά κι αυτό το κομμάτι που δεν είχε καταγραφεί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε "όχι, εγώ βάση του κανονισμού της Βουλής έχω δικαίωμα να διαγράφω και να γράφω ό,τι θέλω"».
Σύμφωνα με τον ποιονικολόγο, εδώ τίθεται το εξής θέμα: «Η Προανακριτική, δεν είναι μια κοινή επιτροπή της Βουλής. Είναι μία ειδική Επιτροπή, η οποία εκτελεί χρέη εισαγγελέα. Δηλαδή, είναι εισαγγελική αρχή. Δεν είναι μια πολιτική συζήτηση, μια πολιτική αντιπαράθεση. Ο μάρτυρας που εξετάζεται είναι, κατά τον Κώδικη Ποινικής Δικονομίας, για τον εισαγγελέα, "αποδεικτικό μέσο". Όταν αλλοιώνεις, ή κόβεις-ράβεις τα όσα λέει ο μάρτυρας, σημαίνει ότι αλλοιώνεις το "αποδεικτικό μέσο". Δηλαδή, δεν επιτρέπεις μετά στον δικαστή που θα έχει αυτήν τη μαρτυρική κατάθεση να έχει (σωστή) αντίληψη...».
Επισήμανε ότι την απουσία αυτού του κομματιού της κατάθεσης Καλογρίτσα, «την παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής. Είπε εγώ το διέγραψα, εγώ έχω την ευθύνη και μπορώ να διαγράφω όποτε θέλω».
Όπως είπε ο κ. Μαντζουράνης, το «κομμένο» κομμάτι αφορά ερωτήσεις της κ. Τζάκρη στον κ. Καλογρίτσα «και της απαντούσε ο κ. Καλογρίτσας».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «η σοβαρότητα της μήνυσης, δεν εξαρτάται από το περιεχόμενο του τι αφαιρέθηκε ή όχι, αλλά από το αν έχει δικαίωμα ο πρόεδρος να αφαιρεί. Διότι, αν δεχτούμε ότι μπορεί να αφαιρεί, μπορεί να αφαιρεί ό,τι θέλει».
Το πόρισμα της Προανακριτικής θα είναι παραπεμπτικό
Δήλωση για το περιεχόμενο όσων «αφαιρέθηκαν», θα κάνει ο ίδιος ο κ. Παππάς, στις 12.30 το μεσημέρι, όταν και θα κατατεθεί η μήνυση, σύμφωνα με τον ποινικολόγο. «Η μήνυση αυτή θα πάει στη Βουλή και θα αποφασίσει η πλειοψηφία - γιατί είναι βουλευτής ο κ. Κελέτσης - αν θα πάει στη Δικαιοσύνη ή όχι. Τώρα, ξέρετε ποια είναι η τύχη αυτών των μηνύσεων, δεν χρειάζεται να το πούμε... Όπως γνωρίζουμε εμείς ότι είναι και προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα της Προανακριτικής. Δηλαδή, το πόρισμα θα είναι παραπεμπτικό, είναι βέβαιο. Εγω πιστεύω και για τα δύο εγκλήματα που του αποδίδονται. Γι' αυτό λέμε, ευτυχώς που θα πάμε στην ελληνική Δικαιοσύνη και δεν θα μας κρίνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», πρόσθεσε.
«Από το 1974 μέχρι σήμερα, καμία Προανακριτική, κανενός κόμματος, δεν λειτούργησε ως εισαγγελική αρχή, αλλά ως πολιτική αντιπαράθεση, ως πολιτικοί διώκτες των αντιπάλων», υπογράμμισε ο κ. Μαντζουράνης.
Οι Προανακριτικές έχουν ως σκοπό την πολιτική εξόντωση προσώπων; «Όχι, αλλά όταν βάζεις τον πολιτικό σου αντίπαλο να σε κρίνει, είναι εκ των προτέρων δεδομένο ότι δεν θα είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος. Έχει δομικό πρόβλημα η ποινική ευθύνη των υπουργών στο ελληνικό δίκαιο και πρέπει να τροποποιηθεί - και μπορεί να τροποποιηθεί. Θα δεχόμουν να έχει την τελική ευθύνη/απόφαση η Βουλή, για να πάει ένας υπουργός στη Δικαιοσύνη, αλλά την προκαταρκτική έρευνα να την κάνουν δικαστές. Να πηγαίνει το πόρισμα στη Βουλή και η Βουλή να αποφασίζει».