Ο Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία «δεν έχει τη δύναμη» να ανακαταλάβει Κριμαία και Ντονμπάς
Δήλωση από τον Ουκρανό πρόεδρο που μπορεί να ερμηνευτεί ως προάγγελος συνθηκολόγησης.
Ο στρατός της Ουκρανίας δεν μπορεί να ανακαταλάβει την Κριμαία και το Ντονμπάς, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει τις περιοχές αυτές, έστω και προσωρινά, ο Ζελένσκι δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να παραδώσει νομικά τα εδάφη της: «Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα εδάφη μας. Το Σύνταγμα της Ουκρανίας το απαγορεύει. Ντε φάκτο, τα εδάφη αυτά βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν έχουμε τη δύναμη να τα διεκδικήσουμε. Μπορούμε να βασιστούμε μόνο στη διπλωματική πίεση της διεθνούς κοινότητας για να αναγκάσουμε τον Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σχετικά με το αν θα συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι ανέφερε: «Δεν έχει σημασία ποιος κάθεται απέναντί σου, αλλά η θέση στην οποία βρίσκεσαι όταν διαπραγματεύεσαι. Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αδύναμη θέση, αλλά δεν είμαστε και σε ισχυρή. Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ; Δεν ξέρουμε. Θα γίνουμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ναι, κάποια στιγμή, αλλά πότε;».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι θέλει οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές του να είναι ενωμένοι στην υποστήριξή τους για την ασφάλεια της χώρας του και «όχι διχασμένοι». Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι οι τρέχουσες διήμερες συναντήσεις στις Βρυξέλλες θα είναι «μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».
Συνάντηση με Ρούτε
Ο Ουκρανός ηγέτης βρισκόταν στην επίσημη κατοικία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε για μια συνάντηση για να συζητήσει το μέλλον της Ουκρανίας με φόντο την επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Ρούτε και συζητήθηκαν πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, ανέφεραν πηγές στο dpa.
Ένα άλλο πιεστικό ζήτημα ήταν το πώς θα μπορούσε να παρακολουθείται μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με μια επιλογή να είναι μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη. Υπάρχουν φόβοι στην Ευρώπη ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να πιέσει την Ουκρανία να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, για παράδειγμα απειλώντας την Ουκρανία με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση άρνησης να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.