Προ των πυλών μπαράζ αλλαγών σε αυτοκίνητα, συναλλαγές, επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ
Πέντε... ανατρεπτικά νομοσχέδια παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή
Παρεμβάσεις που θα φέρουν ανατροπές στις συναλλαγές με χαρτόσημο, στα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ αυτοκίνητα, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, τη λειτουργία των ΔΕΚΟ και τις δημόσιες επενδύσεις περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα μετά τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για πέντε νομοσχέδια που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή σταδιακά από τις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα με βάση τις νέες ρυθμίσεις:
1. Αλλαγές στα αυτοκίνητα
Ενεργοποιείται ηλεκτρονικό μπλόκο και θεσπίζεται νέο αυστηρό ποινολόγιο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο ή με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος τα πρόστιμα ξεκινούν από 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αυξάνουν στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και καταλήγουν στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Παράλληλα για την εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας προβλέπονται κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης και συγκεκριμένα 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν η πληρωμή γίνει τον Φεβρουάριο και 100% από τον Μάρτιο και μετά.
2. Ψηφιακό χαρτόσημο
Νέο καθεστώς για το τέλος χαρτοσήμου με μετασχηματισμό του σε ψηφιακό και κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές. Επισημαίνεται ότι το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις όπως για παράδειγμα σε δάνεια, μισθώματα, επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών με συντελεστές 2,4% και 3,6%.
3. Φόρο-κίνητρα για συγχωνεύσεις εξαγορές επιχειρήσεων
Προβλέπονται διορθώσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για κάλυψη των κενών με την καθιέρωση νέων ισχυρότερων φορο-εκπτώσεων για την απορρόφηση των μικρών εταιρειών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οι παρεμβάσεις συνδέονται με το γεγονός ότι το ισχύον καθεστώς για μείωση φορολογίας κατά 30% – 50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη αποδείχθηκε ότι έχει περιορισμένη αποδοτικότητα και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην ενίσχυση της δυναμικής και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
4. Νέο πλαίσιο για δημόσιες επενδύσεις
Καθιερώνονται νέοι κανόνες για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων ενώ συστήνεται μηχανισμός για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων και ξεχωριστός λογαριασμός για τη χρηματοδότηση έργων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
5. Ανατροπές στις ΔΕΚΟ
Νέο μοντέλο λειτουργίας με «πλοηγό τη ΔΕΗ» θα εφαρμοσθεί στις δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύονται από το Υπερταμείο όπως ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.ά. Το πακέτο προβλέπει μεταξύ άλλων απελευθέρωση των προμηθειών με διάφανα και αντικειμενικά κριτήρια, ενίσχυση της ευελιξίας και επιτάχυνση των διαδικασιών για προσλήψεις ιδίως σε εξειδικευμένο και στελεχιακό προσωπικό με διορισμό διοικήσεων από την αγορά με τυπικά και επαγγελματικά κριτήρια χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕ και λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με στόχο την ενίσχυση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις