Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιες ενέργειες προβλέπονται μετά τον θάνατό του - Το πρωτόκολλο και οι επιθυμίες του - Μεσίστια η σημαία στο Μπάκινγχαμ
Λίγο μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου η σημαία στο Μπάκινγχαμ κυμάτιζε μεσίστια ενώ η χώρα μπαίνει σε πένθος.
Παρά το γεγονός ότι δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, πολύ πριν από την πανδημία ο Φίλιππος είχε ζητήσει από τον κόσμο να μην κάνουν «φασαρία» σχετικά με την κηδεία του, ενώ είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να μη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall στην αίθουσα του κοινοβουλίου.
Επίσης φέρεται να έχει επιλέξει μια «λιγότερο ιδιότροπη» κηδεία στρατιωτικού τύπου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor που θα γίνει μετά από επιθυμία του σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο αλλά θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Το πρωτόκολλο, προ πανδημίας, προέβλεπε πάντως συμμετοχή πολιτικών ηγετών και ηγετών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.
Πού θα ταφεί
Μετά το θάνατό του, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο απομονωμένος κήπος των 35 στρεμμάτων είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα με την The Telegraph, «εκεί κάνει βόλτα τα corgis της η βασίλισσα Ελισάβετ». Μάλιστα,ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του πρίγκιπα Φίλιππου για το μέρος αυτό, που στο Φρόγκμορ Χάουζ είχε μεταφέρει την τραπεζαρία από το βασιλικό γιοτ, Μπριτάνια.
Επίσης, στο Φρόγκμορ, η βασίλισσα Βικτόρια έχτισε ένα μαυσωλείο για τον σύζυγό της και ετάφη εκεί κι αυτή δίπλα του μετά τον θάνατό της. Τα περισσότερα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Πόσο καιρό πρέπει να θρηνήσει η βασίλισσα Ελισάβετ;
Το Παλάτι κηρύσσει οκταήμερο επίσημο πένθος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια του οποίου κανένας νόμος του κράτους δε θα μπορεί να λαμβάνει τη βασιλική έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κρατικές υποθέσεις τίθενται σε αναμονή.
Πότε θα επιστρέψει η βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντά της
Μετά την 8ήμερη περίοδο πένθους, η βασίλισσα Ελισάβετ θα μπορέσει να συνεχίσει τα καθήκοντά της πίσω από κλειστές πόρτες. Και ύστερα από 30 ημέρες θα μπορέσει να επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά της.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ήταν στην εξουσία η βασίλισσα Βικτόρια, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος, πέθανε ξαφνικά. Η βασίλισσα απομονώθηκε στο κάστρο Μπαλμόραλ, όπου πέρασε τα επόμενα 40 χρόνια σε πένθος. Το μόνιμο πένθος της σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση της βρετανικής μοναρχίας.
Τι θα συμβεί στην μοναρχία;
Τίποτα δεν θα αλλάξει αναφορικά με τους διαδόχους του θρόνου – η σειρά παραμένει ίδια: πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ, πρίγκιπας Λούις, πρίγκιπας Χάρι και Άρτσι. Οι τίτλοι και οι θέσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας θα παραμείνουν οι ίδιο όσο η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ζωντανή και φοράει το στέμμα.
Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2017 και έκτοτε έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.