Πρίγκιπας Φίλιππος: Μεσίστιες σημαίες, ζωγραφιές και λουλούδια για τον θάνατό του [vids]
Μεσίστιες οι σημαίες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και σε όλη τη Βρετανία τιμούν τον Δούκα του Εδιμβούργου που έφυγε από την ζωή στα 99 του χρόνια. Συγκινημένοι από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην Ελισάβετ Β΄ που έχασε «το στήριγμά της», Βρετανοί και ξένοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνουν λουλούδια και σημειώματα συμπαράστασης κοντά στο κάστρο του Γουίνδσορ και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο.
«Ζω είκοσι χρόνια στην Αγγλία και αγαπάμε τη βασιλική οικογένεια, όπως όλος ο κόσμος εδώ», είπε η Καρέν Λιουγουέλιν, μια Γαλλίδα παντρεμένη με Ουαλό, που πήγε στο κάστρο του Γουίνδσορ για αφήσει ένα μπουκέτο με τουλίπες. «Πάθαμε πραγματικό σοκ το πρωί, πονά η καρδιά μας για τη βασίλισσα. Αυτό είναι το πιο σκληρό πράγμα, όλοι σκεφτόμαστε ότι η βασίλισσα θα είναι τώρα μόνη της χωρίς το στήριγμά της», πρόσθεσε. Ο δούκας του Εδιμβούργου πέθανε σε ηλικία 99 ετών, μόλις δύο μήνες πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες μπουκέτα που στοιβάζονται μπροστά στα κάγκελα του πύργου, ξεχωρίζουν και μερικές ζωγραφιές παιδιών. «Αγαπητή βασίλισσα Ελισάβετ, λυπάμαι για τον άνδρα σας, τον πρίγκιπα Φίλιππο», έγραψε ένα μικρό παιδί, σε ένα φύλλο χαρτί όπου ζωγράφισε πολλές καρδιές και λουλούδια. Εδώ και πάνω από έναν χρόνο το βασιλικό ζεύγος ζούσε απομονωμένο στον πύργο του Γουίνδσορ, λόγω της πανδημίας. Εκεί έσβησε το πρωί της Παρασκευής 9 Απριλίου 2021, ο πρίγκιπας.
Η Ιρίνα Μπλατόνοβα, μια 32χρονη Ρωσίδα που ζει σε μικρή απόσταση, είπε ότι ο Φίλιππος ήταν «φανταστικός, πολύ κοντά στους ανθρώπους και πολύ αστείος». Στο Λονδίνο, πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαν να δουν από κοντά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου, που έχει αναρτηθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, την επίσημη κατοικία της βασίλισσας στην πρωτεύουσα.
Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην πηγαίνουν έξω από τις βασιλικές κατοικίες, δεδομένου ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις, με βάση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρ’ όλ’ αυτά, κάποιοι πήγαν να αφήσουν σημειώματα, λουλούδια, ακόμη και βρετανικές σημαίες στο πεζοδρόμιο. Οι αστυνομικοί που περιπολούν στην περιοχή υπενθυμίζουν στον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις.
«Είναι πραγματικά μια θλιβερή ημέρα. Έζησε μια απίστευτη και πλούσια ζωή και είναι μεγάλη απώλεια για την οικογένειά και τη σύζυγό του, αφού ήταν αχώριστοι», είπε η Σάρα Άλισον, 31 ετών, που πήγε στα ανάκτορα μαζί με την 4χρονη κόρη της.
Ο Κρις Γκριν, ένας 57χρονος υπάλληλος, πήγε στο παλάτι αμέσως μόλις έμαθε το νέο «για να προσευχηθεί και να τιμήσει» τον Φίλιππο. Ο δούκας είχε νοσηλευτεί πρόσφατα και επέστρεψε στο Γουίνδσορ στις 16 Μαρτίου. «Λόγω της ηλικίας του και των πρόσφατων προβλημάτων υγείας, (ο θάνατός του) δεν ήταν μεγάλο σοκ, όμως είναι μια από αυτές τις στιγμές που θα θυμόμαστε ως σημαντικές», είπε ο Γκριν.
Μια γυναίκα, που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, Σάντρα, τόνισε ότι ο Φίλιππος ήταν «η πεμπτουσία της υπηρεσίας και της αφοσίωσης στη χώρα του», δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένη επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι πήγαν να τον τιμήσουν. «Ήταν ο πατριάρχης μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες στον κόσμο. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τη βασιλική οικογένεια», κατέληξε.
Η τραυματική σχέση με την Ελλάδα
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα το 1921, όμως ήταν ακόμη βρέφος όταν η οικογένειά του εξορίστηκε. Σε αντίθεση με τον γιό του Κάρολο, που έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα, ο Φίλιππος δεν επισκέφθηκε ποτέ τη χώρα μας. Αιτία; Η καταδίκη του πατέρα του σε θάνατο αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Η απόφαση δεν εκτελέστηκε, αλλά από τότε δεν ήθελε να ακούει για τη χώρα μας.
Ο πατέρας του πρίγκιπα Φίλιππου, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α΄ του δεύτερου κατά σειρά βασιλιά της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γαλλία ενώ στη συνέχεια πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στη Σκωτία. Ως μέλος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου για την οποία τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. Παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 σε ένα γάμο που κράτησε 73 χρόνια εκ των οποίων τα 69 στάθηκε δίπλα της στο βασιλικό θρόνο.
Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.
Ο Φίλιππος ντυμένος τσολιαδάκι
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και για το γεγονός ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε στους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του Φίλιππου σε ηλικία 9 ετών, φωτογραφημένος ως τσολιάς.