Πρίγκιπας Χάρι: «Σοκαρισμένος» παραιτείται από τη φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε το 2006
Η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με τις εσωτερικές διαφωνίες που προέκυψαν και οδήγησαν στην αποχώρηση μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ο Πρίγκιπας Χάρι, σε μία απρόσμενη εξέλιξη, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Sentebale, το οποίο συνίδρυσε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, επικαλούμενος «ανεπανόρθωτη ρήξη» εντός της διοίκησης και «σοκαριστικές εξελίξεις» που τον άφησαν, όπως λέει, «σε κατάσταση σοκ και με ραγισμένη καρδιά».
Μαζί του παραιτήθηκε και ο συνιδρυτής του οργανισμού, πρίγκιπας Σέισο του Λεσότο, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Sentebale βρέθηκε στο επίκεντρο βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης, με πολλαπλές παραιτήσεις μελών και δικαστικές ενέργειες από την πρόεδρο του Δ.Σ., δικηγόρο Σόφι Τσαντάουκα.
Η διαφωνία μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου και της προέδρου της οργάνωσης, Δρ. Σόφι Τσαντάουκα (Sophie Chandauka) που διορίστηκε το 2023, προέκυψε γύρω από την απόφαση να επικεντρωθεί η συγκέντρωση χρημάτων στην Αφρική, σύμφωνα με τους Times.
Η κρίση κορυφώθηκε όταν το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού συμβουλίου υπέβαλε ομαδική παραίτηση, εκφράζοντας πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην πρόεδρο του οργανισμού, με τους πρώην πλέον trustees να δηλώνουν: «Η σημερινή απόφαση είναι οδυνηρή για όλους μας, αλλά δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, εξαιτίας της απώλειας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στη διοίκηση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η διαφωνία ξέσπασε όταν η πρόεδρος Τσαντάουκα αρνήθηκε να αποχωρήσει από τη θέση της, παρά το αίτημα των trustees. Αντίθετα, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγή κατά του οργανισμού και εξασφαλίζοντας προσωρινή διαταγή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και Ουαλίας, ώστε να αποτραπεί η απομάκρυνσή της.
Η σκληρή ανακοίνωση Χάρι και Σέισο – Καταγγέλλουν «αδιανόητες εξελίξεις»
«Οι παραιτηθέντες trustees ενήργησαν με γνώμονα το καλό του οργανισμού ζητώντας την παραίτηση της προέδρου. Εκείνη, ωστόσο, μηνύει τον φιλανθρωπικό οργανισμό για να παραμείνει στη θέση της, γεγονός που επιβεβαιώνει το βάθος της ρήξης».
«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι από αυτή την εξέλιξη και θα καταθέσουμε επισήμως τις ανησυχίες μας στην Επιτροπή Φιλανθρωπίας για το πώς φτάσαμε ως εδώ».
Ο πρίγκιπας Χάρι, που είχε διατηρήσει την υποστήριξή του στο Sentebale ως ιδιωτική πατρωνία μετά την αποχώρησή του από τη βασιλική οικογένεια και την αφαίρεση των επίσημων τίτλων του το 2021, θεωρούσε τον οργανισμό προσωπικό έργο ζωής, με βαθιές συναισθηματικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Η απάντηση της προέδρου και η παρέμβαση της Επιτροπής Φιλανθρωπίας
Σε μακροσκελή τοποθέτησή της, η πρόεδρος Σόφι Τσαντάουκα υπερασπίστηκε τη στάση της, δηλώνοντας: «Ό,τι κάνω στο Sentebale έχει στόχο την ενίσχυση της ακεραιότητας του οργανισμού, της αποστολής του και των νέων που εξυπηρετεί. Οι πράξεις μου καθοδηγούνται από τις αρχές της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης».
Παράλληλα, άφησε αιχμές για «συγκεκριμένα πρόσωπα που λειτουργούν ως υπεράνω του νόμου», κάνοντας λόγο για εκφοβισμό, κατάχρηση εξουσίας, μισογυνισμό και συγκάλυψη κακής διακυβέρνησης.
Η Επιτροπή Φιλανθρωπίας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει γνώση για «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση του οργανισμού» και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων.
Η κρίση που πλήττει το Sentebale αναδεικνύει τα ευρύτερα ζητήματα διακυβέρνησης σε διεθνείς ΜΚΟ, όπου προσωπικές διαφωνίες και διοικητικές εντάσεις μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία και τη δράση του οργανισμού.
Για τον πρίγκιπα Χάρι, η αποχώρηση από το Sentebale αποτελεί βαθύ πλήγμα σε ένα από τα ελάχιστα σημεία συνέχειας της κοινωφελούς του δράσης, μετά την απόσυρσή του από τα βασιλικά καθήκοντα. Το μέλλον του οργανισμού – και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη διοίκησή του – παραμένει αβέβαιο.
Ο δούκας ίδρυσε την οργάνωση μόλις είχε αποφοιτήσει από το Λύκειο για να βοηθήσει ευάλωτα παιδιά και νέους στο Λεσότο και την Μποτσουάνα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και όσους πάσχουν από το HIV/AIDS, σύμφωνα με τον Guardian.
Η ονομασία του οργανισμού μεταφράζεται σε «Μη με λησμονείς» στη γλώσσα Σεσότο. H ίδρυσή του ήταν ένας φόρος τιμής στην πριγκίπισσα Νταϊάνα.