Πρέπει να ανησυχούμε για τον ιό που είναι σε έξαρση στην Κίνα; Τι λένε Ψαλτοπούλου - Μαγιορκίνης
«Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα».
Μιλώντας στο Action24 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τόνισε μετά την πανδημία του κορονοϊού πράγματι έχουμε υπερευαισθησία και προσπαθούμε να είμαστε πιο υγιείς.
Ερωτηθείσα για τον μυστηριώδη ιό στην Κίνα, είπε πως αυτός ο ιός υπάρχει σε όλες τις χώρες αλλά στην Κίνα φαίνεται ότι υπάρχει έξαρση.
Πρόσθεσε δε ότι ο ΠΟΥ έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Ο συγκεκριμένος ιός έχει εποχιακή διακύμανση, όπως η γρίπη, και αντίστοιχα και σε αυτόν τον ιό νοσούν τα παιδιά που δεν έχουν αντισώματα αλλά και όσοι είναι πάνω από 60-70 και οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Τέλος, όπως είπε η επιδημιολόγος, ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται αναπνευστικά αλλά και με άψυχα αντικείμενα και γι' αυτό προέτρεψε σε πλύσιμο χεριών και στη χρήση μάσκας.
Μαγιορκινης: Δεν είναι νέος ιός, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρόκειται για νέο ιό καθώς ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανιχνεύεται από το 1958 και πιθανά τον έχουμε κολλήσει όλοι αλλά δεν είναι τόσο απειλητικός.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχει εμβόλιο αφού θεωρείται ήπιος ενώ πλήττει πιο πολύ τα παιδιά καθώς είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας τους. Προκαλεί κυρίως συνάχι μπούκωμα, πονόλαιμο αλλά μπορεί να προκαλέσει και βρογχιολίτιδα αλλά και πνευμονία. Δεν δίνει ανοσία εφ' όρου ζωής ενώ μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο νοσοκομείο.
Στο Action24 μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ο οποίος καθησύχασε λέγοντας ότι σπάνια η νόσος έχει θανατηφόρα έκβαση ενώ κολλάει όπως οι αναπνευστικές ιώσεις.