Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό: Ξεκινούν οι τεχνικές δοκιμές στην ΕΕ - H Eλλάδα στις πρώτες χώρες που θα το εφαρμόσουν
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.
Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.
Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.
Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.
Υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για «πράσινο πιστοποιητικό» που θα διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη για τους υπηκόους της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας με 540 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά και 31 αποχές. Αντίστοιχα η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους υπέρ έναντι 80 κατά και 70 αποχές
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» - αντί για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όπως προτείνεται από την Επιτροπή - θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.
Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid ή έχει αναρρώσει. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελoύν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές.
Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Χωρίς επιπλέον περιορισμούς ταξιδιού και δωρεάν τεστ COVID-19
Οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ταξιδιού, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή δοκιμές, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και για οικονομικούς λόγους, τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν διαγνωστικά τεστ».
Τα πιστοποιητικά θα επαληθεύονται για τη αποτροπή απάτης και πλαστογραφίας, ωστόσο τα προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν σε κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.