Πρακτικά λοιμωξιολόγων: Η εφημερίδα Δημοκρατία δημοσιεύει αποσπάσματα
Μέρος τον πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που τα ζητούν μετ’ επιτάσεως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αρνείται με επιμονή να παραδώσει η κυβέρνηση, διέρρευσαν στον Κυριακάτικο Τύπο.
Εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» αποκαλύπτει, μέσω των εγγράφων που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η κυβέρνηση στην επιτροπή ανάλογα με την περίσταση.
Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι πρακτικά κρατούνται κανονικά, με γραμματείς, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές, οπότε οι υπεκφυγές για πρόχειρες σημειώσεις είναι ανυπόστατες.
Η δεύτερη διαπίστωση με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι ενημερώνουν τους πολίτες από τα ΜΜΕ, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί «αποφασίζουν» επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις, αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση.
Η τρίτη διαπίστωση από τη μελέτη των πρακτικών είναι οι διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα από πολλές επιλογές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση των μέτρων που λαμβάνονται, αυτή είναι απούσα ακόμη και από την «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Ειδικότερα στο ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας» δημοσιεύονται τα πρακτικά διαφόρων συνεδριάσεων.
Στα πρακτικά της 176ης συνεδρίασης (πρακτικά) της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους:
«Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνει στην επιτροπή ότι οι επόμενες δράσεις θα πρέπει να κινούνται σε δύο πυλώνες, αυτόν της δημόσιας υγείας και αυτόν της ψυχολογικής αποσυμπίεσης της κοινωνίας: «Στον πρώτο πυλώνα οι κύριες δράσεις είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση του testing, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά. Στον δεύτερο πυλώνα είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί κατά το δυνατό ο υπαίθριος δημόσιος χώρος και να δοθεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για την εν λόγω αξιοποίηση κυρίως με δράσεις που δεν επηρεάζουν σημαντικά τη μετάδοση της νόσου».
Σε αυτά της 180ης συνεδρίασης, που έγινε στις 26 Μαρτίου, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε τους επιστήμονες για τον σχεδιασμό για τα self tests που είχε ήδη κάνει η κυβέρνηση και για τη διάταξη που θα πήγαινε στη Βουλή: «Αναφορικά με τον μαζικό αντιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ, ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή, η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο (self testing), καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας καθώς και η εκπαίδευση».
Στις 26 Μαρτίου (πρακτικά) ο Βασίλης Κικίλιας απευθύνει νέα «εξαιρετικά επείγουσα πρόσκληση για τηλεδιάσκεψη της επιτροπής» (λαμβάνουν μέρος 28 μέλη). «Προσκεκλημένοι» είναι, μεταξύ άλλων κυβερνητικών στελεχών, οι Ακης Σκέρτσος και Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι θα εισηγηθούν την εφαρμογή ατομικών τεστ και την επανέναρξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Μη δημοσιοποίηση λόγω...ανεξαρτησίας!
Πάντως ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στις 29 Μαρτίου απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών υποστηρίζοντας τα εξής: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως, η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση».
Ωστόσο, εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει από τις διαρροές των πρακτικών ότι τις εισηγήσεις κάνει η κυβέρνηση και η επιτροπή αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο εισηγούμενη τις προτάσεις που δεν είναι δεδομένο πως θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά τονίζοντας πως δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μάλιστα έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα. «Η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει» ανέφερε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ανοίγοντας δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή.