Πούτιν: Eιρήνη με την Ουκρανία θα υπάρξει μόνο όταν επιτύχουμε τους στόχους μας
Την πρώτη μεγάλη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την ημέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Ρώσος πρόεδρος συνδύασε την ετήσια επικοινωνία με τους συμπατριώτες του παρουσία εγχώριων και ξένων δημοσιογράφων.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του προέδρου επικεντρώθηκε σε αυτό που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», ενώ, οι αρχικές του σκέψεις αφορούσαν τη σημασία της ρωσικής κυριαρχίας: «Η ύπαρξη της χώρας μας χωρίς κυριαρχία είναι αδύνατη. Απλώς δεν θα υπάρχει», τόνισε στο κρατικό Channel One και στην Εκατερίνα Μπερεζόφσκαγια. Ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι η οικονομία της Ρωσίας παραμένει ισχυρή ακόμα και σε καιρό πολέμου, ενώ, η συζήτηση έφτασε γρήγορα στο «Ουκρανικό».
«617.000 Ρώσοι πολεμούν στην Ουκρανία»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «θα υπάρξει ειρήνη [σ.σ στην Ουκρανία] όταν επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτοί οι στόχοι δεν αλλάζουν», είπε, αναφερόμενος στην απεξάρτηση από τους Ναζί, την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Είναι τα θέματα που βρίσκονται πολύ ψηλά στη ρωσική ατζέντα από την έναρξη του πολέμου.
Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο ηγέτης της Ρωσίας αποκάλυψε πως η χώρα του αυτήν τη στιγμή αριθμεί συνολικά 617.000 στρατιώτες που «δραστηριοποιούνται» στην Ουκρανία. Πέρα από 300.000 άτομα που κλήθηκαν να πολεμήσουν πέρυσι, ακόμα 486.000 έχουν εγγραφεί εθελοντικά ως μισθοφόροι.
«Το "ρεύμα" των ανδρών μας που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας με τα όπλα ανά χείρας δεν μειώνεται», υπογράμμισε. «Συνολικά θα υπάρχουν κάτι λιγότεροι από μισό εκατομμύριο άνδρες μέχρι το τέλος του έτους».
Ο Πούτιν δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό των απωλειών σε έμψυχο δυναμικό, αλλά αποκάλυψε ότι παιδιά ανθρώπων που βρίσκονται στον «στενό» του κύκλου έχουν πολεμήσει για λογαριασμό ιδιωτικών εταιρειών και πολλά «κοντινά» του άτομα έχουν δώσει τη ζωή τους για την πατρίδα.
Μια απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υπολόγισε πως συνολικά 315.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν είτε σκοτωθεί είτε τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου και σύμφωνα με τα νούμερα που δημοσιοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος αποτέλεσε σχεδόν το 90% του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην αρχή της εισβολής. Ένας πολεμικός ρεπόρτερ της ρωσικής εφημερίδας Izvestia με έδρα το κατεχόμενο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ρώτησε τον Πούτιν για την πρόσφατη θέση της Ουκρανίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.
Περιγράφοντας τη στρατιωτική επιτυχία του Κιέβου σε μια «μικρή περιοχή» ως την ύστατη προσπάθεια της χώρας να εισέλθει στην Κριμαία, ο Πρόεδρος Πούτιν εξήγησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν να αποσυρθούν μέσα σε δασώδεις περιοχές «για να σώσουν τα παλικάρια μας». Στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι το πρώτο κίνητρο της Ουκρανίας είναι να δείξει στη Δύση ότι χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική χρηματοδότηση: «Δεν ξέρω γιατί το κάνουν, πιέζουν τους ανθρώπους τους να σκοτωθούν, αυτό είναι μονόδρομος για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι λόγοι είναι πολιτικοί, επειδή οι Ουκρανοί ηγέτες εκλιπαρούν τις ξένες χώρες για βοήθεια».
«Πρακτικά σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής οι ένοπλες δυνάμεις μας βελτιώνουν τις θέσεις τους, για να το θέσω σεμνά», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «υπήρξε πολύ μικρή κίνηση στην πρώτη γραμμή τους τελευταίους μήνες, αλλά η Ρωσία στοχεύει σε δύο ανατολικές πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, τη Μαριίνκα και την Αβντιέβκα».
Η Ρωσία μπορεί να «προχωρήσει» παρά τις κυρώσεις
Ο πρόεδρος Πούτιν έκανε αναφορά στις ρωσικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιέγραψε τις ΗΠΑ ως σημαντική χώρα αλλά κατηγόρισε και τις δύοδυνάμεις για ιμπεριαλισμό. Προέτρεψε τις ΗΠΑ να «σεβαστούν τους άλλους ανθρώπους και χώρες» και υπογράμμισε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους μόλις συμβεί αυτό».
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έδινε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου και προειδοποίησε: «Εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην τελειώσει εκεί η επιθετικότητά του».
Ο Πούτιν επέμενε ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει παρά τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και την πολιτική απομόνωση που απορρέει από την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ηγέτης αντέδρασε στην απόφαση να μην επιτραπεί σε αθλητές της πατρίδας του να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 υπό τη σημαία της χώρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σκεφτεί εάν θα πρέπει η Ρωσία να λάβει μέρος στη διοργάνωση. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικραυτεί στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την ως «καταστροφή που εκτυλίσσεται σε κλίμακα που δεν μοιάζει με τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Ο αριθμός των ερωτήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες στον ηγέτη τους φέρεται να ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια, ενώ, οι τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου Πούτιν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ώρες ανάλογα με τις ερωτήσεις που θα υποβληθούν από Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους.