ΠΟΥ: Η φυματίωση επιστρέφει ως κορυφαία μολυσματική νόσος - δολοφόνος - Η εικόνα στην Ελλάδα
Η πολυανθεκτική μορφή της νόσου παραμένει μια κρίση δημόσιας υγείας, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Η φυματίωση αντικατέστησε το COVID-19 για να γίνει η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες το 2023, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις στην παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου.
Όπως επισημαίνει το Reuters, πέρυσι, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν πρόσφατα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία - ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε από τότε που ο ΠΟΥ ξεκίνησε την παγκόσμια παρακολούθηση της φυματίωσης το 1995 - από 7,5 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν το 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εξάλειψη της φυματίωσης εξακολουθεί να είναι ένας μακρινός στόχος, καθώς η καταπολέμηση της νόσου αντιμετωπίζει επίμονες προκλήσεις, όπως η σημαντική υποχρηματοδότηση, σύμφωνα με την έκθεση.
«Το γεγονός ότι η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει και να αρρωσταίνει τόσους πολλούς ανθρώπους είναι εξοργιστικό, όταν έχουμε τα εργαλεία για να την προλάβουμε, να την ανιχνεύσουμε και να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ενώ ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη νόσο μειώθηκε σε 1,25 εκατομμύρια το 2023 από 1,32 εκατομμύρια το 2022, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσούν αυξήθηκε ελαφρά σε περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2023.
Παγκόσμια ορόσημα και στόχοι για τη μείωση του φόρτου της νόσου είναι εκτός τροχιάς και απαιτείται σημαντική πρόοδος για την επίτευξη άλλων στόχων που έχουν τεθεί για το 2027, ανέφερε ο οργανισμός.
Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που φέρουν το 98% του βάρους της νόσου, αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις χρηματοδότησης.
Το 2023, το χάσμα μεταξύ του εκτιμώμενου αριθμού νέων κρουσμάτων φυματίωσης και εκείνων που αναφέρθηκαν μειώθηκε σε περίπου 2,7 εκατομμύρια, από τα επίπεδα πανδημίας COVID-19 που ήταν περίπου 4 εκατομμύρια το 2020 και το 2021.
Οι αριθμοί στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Τα αναλυτικά δεδομένα της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν και περιοχές στον κόσμο παρατηρείται σημαντική μείωση σε κρούσματα και θανάτους σε σύγκριση με το 2015. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, όπου τα κρούσματα μειώθηκαν πάνω από το ένα τέταρτο.
Την μείωση αυτή, όμως, δεν ακολουθούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που απαρτίζουν την περιφέρεια αυτή. Στην Ελλάδα καταγράφηκε το ίδιο χρονικό διάστημα αύξηση κατά περισσότερο από 10% σε κρούσματα και θανάτους.
Ειδικότερα, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, που απαρτίζεται από 53 κράτη, νόσησαν το 2023 από φυματίωση 225.000 άνθρωποι. Επιπλέον έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 22.500 ασθενείς. Σε σύγκριση με το 2015 τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν σε:
- Μείωση στα κρούσματα κατά 27%
- Μείωση στους θανάτους κατά 38%
Στην Ελλάδα όμως τα κρούσματα του 2023 υπολογίζονται σε 540, με 45 από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους.
Σε σύγκριση με το 2015 οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε:
- Αύξηση στα κρούσματα κατά 11%
- Αύξηση στους θανάτους κατά 11%
Ανησυχία για την πολυανθεκτική μορφή της νόσου
Η πολυανθεκτική μορφή της νόσου παραμένει μια κρίση δημόσιας υγείας, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Υπολογίζεται ότι πέρυσι τουλάχιστον 400.000 ασθενείς πάλεψαν με νόσο ανθεκτική σε ένα ή περισσότερα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Εν τούτοις, λιγότεροι από 2 στους 5 διαγνώσθηκαν και υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Στη χώρα μας, από τα 540 κρούσματα τα 14 ήταν ανθεκτικά.
Η φυματίωση προκαλείται από βακτήριο που μεταδίδεται αερογενώς. Προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από αυτό, αλλά μόνο το 5-10% εκδήλωσαν συμπτώματα. Όσοι δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν το βακτήριο σε άλλους.